Районният съд в Русе постанови глоба от 3000 лева за майката, която преди две години остави само в заключен автомобил 9-месечното си бебе. На 3 август 2016 г. момченцето бе оставено за повече от 30 минути в колата, паркирана в центъра на дунавския град при 33-градусова жега.

Тогава стана ясно, че майката д-р Таня Попова, която е личен лекар в Две могили, има общо 4 деца, като две живеят при баща си, едно е на седмична ясла, а тя отглежда само бебето.

Възмутени русенци подадоха сигнал на тел. 112, а пристигналите на място полицаи разбиха БМВ-то на лекарката, за да извадят от там момченцето, което плачело силно. Междувременно майката пристигнала и обяснила, че оставила детето в колата, защото имала работа само за пет минути, която обаче се проточила. 

След намесата на социални служители, момченцето бе настанено за около два месеца в Комплекса за социални услуги в Русе, но след това бе върнато на майката за отглеждане в семейна среда в град Две могили.

Наложеното от съда наказание е заради това, че майката е оставила сина си, намиращ се под нейните родителски грижи, без надзор и е създала по този начин опасност за неговото физическо развитие. В случая това е станало два пъти – на 17 юни и на 3 август 2016 г.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе.