Разградският окръжен съд наложи 23 години затвор на Ниязи Якуб. Рецидивистът от Цар Калоян, обвинен за изнасилване, опит за убийство и палеж на своята непълнолетна братовчедка, ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим. Това съобщи говорителят на Окръжния съд в Разград Илияна Банчева, цитирана от БТА. Ниязи е извършил трите престъпления на 16 ноември 2021 г.

Тогава подсъдимият, в условията на опасен рецидив, опитал умишлено да убие 17-годишната си роднина. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление, уточниха от прокуратурата.

Отново в условията на опасен рецидив, се съвкупил с непълнолетната, като за целта използвал сила.

Третото обвинение е за това, че е запалил къщата, в която момичето живее. Тя е на обща стойност 23 410 лева заедно с движимите вещи. Пожарът е представлявал опасност за живота на непълнолетната.

Пострадалата е намерена в изключително тежко състояние и с реална опасност за живота. По-късно се е наложила ампутация на едната ѝ ръка.

От съда припомнят, че подсъдимият два пъти е осъждан за подобни престъпления през 2016 г. и 2017 г., поради което две от обвиненията се явяват в условията на опасен рецидив.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и при закрити врата.

По първото обвинение - за съвкуплението, съдът му наложи наказание 12 години "лишаване от свобода", което редуцира с една трета до 8 години "лишаване от свобода". При другото престъпление - опитът да я умъртви е останал недовършен по независещи от дееца причини. За второто обвинение съдебният състав му наложи наказание "доживотен затвор", което замени с наказание 23 години "лишаване от свобода". По третото обвинение - за запалените къща и имуществото й, съдът даде 9 години "лишаване от свобода", което намали с 1/3 до 6 години "лишаване от свобода". От така определените наказания, съдът наложи едно общо наказание в размер на най тежкото - 23 години "лишаване от свобода", което да бъде търпяно при първоначален строг режим.

Подсъдимият Ниязи Якуб трябва да заплати на пострадалата 150 000 лева кръвнина, заедно с лихвата до окончателното изплащане. На бащата на момичето той ще плати 14 706 лева за причинените имуществени вреди вследствие на палежа.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.