Специализираният съд призна отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева за виновна в това, че е поискала подкуп. Присъдата - 20 години затвор, 10 000 лева глоба и 20 години лишаване от право да заема държавна длъжност, беше произнесена днес следобяд от съдия Иво Хинов. Иванчева обаче беше осъдена за поискан рушвет в размер на 187 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин и оправдана за поискани 500 000 евро, от които били получени 56 000 евро, както твърди обвинението.

Вчера от прокуратурата настояха бившата кметица да получи такова наказание. Съдиите обаче намалиха глобата наполовина заради нарушението й човешки права по време на ареста.

Като съучастници на Иванчева бяха осъдени и другите двама подсъдими по делото - нейната бивша заместничка Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач  - Петко Дюлгеров (бивш районен кмет на "Младост" - б.р.), който на последното заседание по делото се отказа от показанията си. Въпреки този обрат обаче, подсъдимите не бяха оправдани. Петрова получи 15 години лишаване от свобода, 15 000 лева глоба и 15 години забрана да заема държавна длъжност, заради това, че е улеснила Иванчева да вземе подкупа, а Дюлгеров - 12 години затвор, 12 000 лева глоба и 12 години право да заема държавна длъжност.

Десислава Иванчева дойде в съда с усмивка, но си тръгна с голяма присъда

Снимка: БТА

Биляна Петрова

Снимка: БТА

И за тримата съдът постанови отнемане на имущество.

Съдия Хинов заяви, че в делото има "политически нюанс", но не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите към подкуп, както настоя адвокатът на Иванчева - Марин Марковски.

Петко Дюлгеров

Снимка: БТА

Наложеното наказание не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд в рамките на 15 дни. След като произнесе осъдителните присъди обаче, съдът наложи отново мерки "задържане под стража" за Иванчева и Петрова, които в края на декември бяха пуснати под домашен арест. Според магистратите двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да се укрият от правосъдието, ако са на свобода. Дюлгеров, който също досега беше под домашен арест, остава със същата мярка.

След като чуха присъдите, поддръжници на Иванчева, които бяха дошли в залата се нахвърлиха върху магистратите в съдебната зала - те отправяха срещу тях реплики като "Мръсна мафия, лъжци!", "Не сте достойни за този съд, изчезвайте!", "Господ ще ви даде наказанието, което заслужавате" и ги бутаха, съобщиха "24 часа" и bTV. Това бе прекратено от служители на съдебна охрана, които успяха да усмирят разбунтувалите се фенове на екскметицата, отвеждайки пиара й Петър Кърджилов.

Петър Кърджилов

Снимка: Булфото

Петко Дюлгеров пък не скри разочарованието си от решението:

"Това, което направи Ваклин, не знам как спи, това е толкова низка провокация, тя е съшита с бели конци".

Той допълни, че е бил потърсен от бизнесмена във връзка с преписка и искал от Иванчева "незаконни неща".

Двете подсъдими категорично отричат вината си и твърдят, че са натопени

Снимка: БТА

На влизане в съда, и във видимо добро настроение, Иванчева и Петрова заявиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Отстранената кметица заяви, че всичко друго ще е "крах на държавата", предаде bTV.

"При положение, че има толкова доказателства, които са в наша полза и всички техни рухнаха, това, ако се случи това означава, че държавата е умряла и държавността я няма", каза Иванчева

Двете дори повдигнаха друга тема - кой ще отговаря за твърденията на прокурорите при решение "невиновен".

"Функционалният имунитет се ползва превратно - лъжа, защото знам, че няма да има последствия, защото ще плаща държавата", коментира Биляна Петрова.

Десислава Иванчева пък допълни, че обвинителите "лъжат с цел набеждаване" и обяви, че двете ще работят за промени, които да доведат до подвеждане под отговорност на прокурори, които са изрекли неверни твърдения. Тя имаше предвид лично зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Прокурорите по делото

Снимка: Булфото

Мотивите на съда за днешната присъда трябва да бъдат изготвени от съдията до един месец.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, която продължи повече от четири часа. В колата на кметицата бяха намерени белязани банкноти, като според прокуратурата парите са от подкупа, поискан от Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Защитата на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

В последния момент преди присъдата соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни" показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Миналата седмица Десислава Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е издигната от инициативния комитет "Непослушните". Тя обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот ще се включи само Биляна Петрова.