Върховният касационен съд намали присъдата на насилник, убил жена си в Тетевен при поредния побой от доживотен затвор на 20 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Решението е окончателно и присъдата вече е приведена в изпълнение.

Жестокият побой е извършен на 4 март 2021 г. Александър А. и 29-годишната му жертва живеели на семейни начала в продължение на 10 години. През цялото време младата жена е била подложена на психически и физически тормоз. 

За упражненото домашно насилие жената сезирала полицията, а през 2018 г. и Районния съд в Тетевен, но делото в съда било прекратено по нейно желание, след като Александър се разкаял и обещал да се поправи.

Не след дълго обаче тетевенката не издържала и се преместила да живее при майка си, но обвиняемият продължил да я преследва и заплашва. На 3 април 2021 г. вечерта двамата се срещнали в жилището на Александър. Между тях възникнал скандал, който преминал в побой. В резултат от насилието 29-годишната жена изпаднала в безсъзнание, но мъжът я оставил да лежи на леглото в спалнята. Едва сутринта, той се обадил по телефона на свой приятел и извикали бърза помощ. Жената била откарана в болницата в дълбока кома с видими наранявания, където на 11.03.2021 г. починала.

Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура-Ловеч. След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, убиецът е признат за виновен и е осъден за причинена смърт след нанесен побой, при условията на домашно насилие и с особена жестокост. Решението на Окръжния съд в Ловеч срещу Александър, който е с три предходни присъди за хулиганство, е доживотен затвор и да заплати на близките на убитата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 900 000 лева.

Наказанието е потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново. Върховният касационен съд обаче е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на двадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.