40-годишен мъж от софийското село Войнеговци бе осъден на 17 години затвор за убийството на жената, с която живеел. Жертвата бе открита мъртва в къщата си през април 2022 г. след дългодишно домашно насилие.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен С. К. за умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Присъдата си той трябва да излежи при първоначален строг режим.

Според обвинението, подсъдимият умишлено е умъртвил половинката си Д. Д., като ѝ нанесъл множество удари с ръце и крака по тялото, главата и крайниците. В резултат тя получила множество травми - кръвонасядания, охлузвания, счупвания на 3 ребра, както и травматично разкъсване на слезката, довело до масивен кръвоизлив в коремната кухина, който причинил смъртта ѝ.

Убийството е извършено с особена жестокост, тъй като броят, видът, тежестта и локализацията на всички причинени на пострадалата наранявания сочат на проявена от обвиняемия изключителна ярост и ожесточение. Деянието е извършено в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на физическо и психическо насилие спрямо жертвата, с която се намирал във фактическо съжителство от началото на 2010 г. 

По време на него, С. К. проявявал физическа агресия и към трите им общи деца, и най-вече срещу сина на пострадалата от предишна връзка. Била е издадена заповед за незабавна защита на база Закона за защита от домашното насилие, като той бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо Д. Д. и четирите ѝ деца. Мъжът обаче нарушавал заповедта, като в един от случаите изритал с крак в областта на половите органи сина на Д. Д. В тази връзка е постановено съдебно решение, с което С. К. е признат за виновен и му е наложена глоба.

Освен това пострадалата многократно гонила обвиняемия от общинското жилище в ж.к. "Люлин", където била настанена с четирите си деца. Впоследствие тя отишла с децата да живее в бащината ѝ къща в с. Войнеговци.

На 14 май 2020 г. именно там С. К. нанесъл побой върху половинката си. Тя позвънила на тел. 112. Бил изпратен екип на полиция и образувано досъдебно производство. 

Междувременно от Отдел "Закрила на детето" децата на Д. Д. били изведени от дома ѝ и настанени при приемни семейства. Тя останала да живее с 40-годишния мъж, който продължил с насилието спрямо нея, като в един от случаите я намушкал с нож в областта на бедрото и поради силния кръвоизлив сам подал сигнал на тел. 112. Тогава той съобщил, че жена му се е самонаранила и самата тя потвърдила думите му. Д. Д. била откарана болница, но отказала да подаде сигнал. След случая тя трябвало да ходи с патерици.

Насилието спрямо жената продължило, като тя се оплаквала на близки и роднини от непрекъснатите побоища. Те многократно я виждали с различни наранявания по тялото и я съветвали да напусне обвиняемия, но жената от страх отказвала.

През август 2022 г. Д. Д. успяла да избяга за кратко в Костинброд. Тогава тя споделила в телефонен разговор на една от приемните майки на децата ѝ, че не издържа повече. Не след дълго С. К. разбрал местонахождението ѝ и я заставил да се прибере с него във Войнеговци. Там системните побои и вербалната агресия продължили до убийството ѝ.

С издадената на 8 февруари тази година присъда СГС призна подсъдимия за виновен в това, че е умъртвил умишлено Д. Д. с особена жестокост и в условията на домашно насилие, и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 17 години, като определи първоначален строг режим на изтърпяване.

Първоинстационната присъда на градския съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - София.