Пловдивският апелативен съд потвърди 16-годишната ефективна присъда на домашен насилник за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, побои и малтретиране на майката на петте му деца, извършени в условията на домашно насилие, съобщиха от институцията.

Наказанието бе наложено от първата инстанция - Окръжния съд в Стара Загора. 

Апелативните магистрати гледаха делото по жалба на защитника на подсъдимия Ч. С. с искане присъдата му да бъде отменена и да се постанови нова, с която той да бъде признат за невиновен. Алтернативно се иска намаляване размера на наложеното наказание лишаване от свобода.

Подсъдимият и пострадалата жена живеели на семейни начала от 20 години и имали пет деца. През годините обаче мъжът започнал да употребява наркотици и отношенията с жената се влошили. Зачестили скандали между тях. Той проявявал ревност и често я пребивал. Заради побоите Ч. С. бил осъден три пъти и лежал в затвора. Тя го напуснала и се преместила с децата да живее при майка си.

През юли 2021 г. едно от децата на двойката се разболяло и се наложило да бъде оперирано. На 29 юли с.г. бащата извикал майката под предлог, че ще заведе хора да дадат кръв за оперираното момиче. След като двамата прекарали два часа пред болницата той си признал, че иска отново да се съберат и да заживеят заедно. Тя категорично отказала. Тогава Ч. С. я заплашил с нож и я принудил да се качи в такси. Завел я в роднини, където започнал да я удря. След това прекарали първата нощ на полето.

На следващия ден отишли в къщата на майка му. Роднините му тръгнали на работа. Оставайки сами, мъжът накарал жена си да се съблече. Завързал я за леглото и продължил да я бие. Часове наред я държал прикована с вериги на спалнята, като запушил устата й с парцал, за да не вика. Биел я с юмруци, горил я с нагорещен електрически поялник, както по тялото, така и по лицето. Когато роднините се върнали от работа, я развързал. На сутринта, докато всички спели, тя успяла да избяга.

Апелативните съдии считат, че Окръжният съд в Стара Загора напълно справедливо е определил размера на наказанието на подсъдимия при наличие на отегчаващи отговорността обстоятелства и с основание е приел, че целите на наказанието могат да бъдат изпълнени именно с лишаване от свобода в размер на 16 години.

Решението на Апелативния не е окончателно. То подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.