Варненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на кораба "Хера" през 2004 г., съобщиха от Окръжният съд във  Варна. По време на инцидента край Босфора загинаха 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

Разследването приключи близо 16 години след инцидента. През ноември 2019 г. обвинителният акт бе внесен в Софийски градски съд (СГС). Обвиняеми са шефът на фирмата, която е менажирала кораба - Милен Балчев, и техническият ѝ директор Стефчо Минчев. Двамата са обвинени за некачествени ремонти на плавателния съд, както и за това, че не са уведомили капитана за устойчивостта му, в резултата на което са причинили и смъртта на моряците.

На 17 декември м. г. СГС е прекратил съдебното производство и го е изпратил по компетентност на Окръжен съд - Варна. Мотивите са, че престъпленията са извършени в морския град, където са и постоянните адреси на двамата подсъдими. Другият аргумент за препращането е фактът, че само 5 от свидетелите по делото са от София, останалите 103-ма - предимно са с местоживеене във Варна, а отделни свидетели са от близки населени места - Бургас, Добрич, Шумен.

Корабът "Хера", плаващ под камбоджански флаг, потъна на 13 февруари 2004 г. на около 14 км от северния вход на "Босфора" при изключително лошо метереологично време. Разследването започна няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 г. под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 19 февруари 2010 г. разследването бе спряно заради липсата на достатъчно събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Възобновено бе на 9 май 2013 г. Четири години по-късно прокуратурата повдига обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба. Като обвиняеми бяха привлечени Милен Балчев, генерален директор и ръководител "Експлоатация" на фирмата "Провидънс шипинг енд трейдинг" ООД менажирала "Хера" и техническия директор и ръководител "Морски операции" във фирмата Стефчо Минчев.

Според прокуратурата двамата в съучастие, като съизвършители са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонтни дейности в периода от 23 юли 2002 г. до 13 февруари 2004 г., включително и недокументирани конструктивни промени. Те са обвинени и за не изготвянето на актуална информация за устойчивостта на моторния кораб и не снабдяването на капитана с нея, в нарушение на нормативни актове, подробно описани в обвинителния акт.

Според заключенията на изготвените експертизи в хода на разследването това са причините за влошено якостното състояние на конструкцията на кораба.

Вещите лица посочват, че така бурята, на която е бил подложен "Хера" на 13 февруари 2004 г., е успяла да причини деформация повече от допустимата в корпуса (в района на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла голяма маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил натоварен кораба са образували течна смес. Въздействието на бурята върху плавателния съд и движението на тази смес в товарната част на кораба е довело до загуба на устойчивост, накланяне на носовата част във водата и последвало потъване на "Хера".

За престъплението в което са обвинени Милен Балчев и Стефчо Минчев в НК е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Привлечени като свидетели по делото са 129 души, като 21 са чужди граждани (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица са 17.

Делото ще бъде разглеждано от петчленен съдебен състав, като разпоредителното заседание във Варненския окръжен съд е насрочено за 10 март 2020 г.