Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини пред Европейския парламент /ЕП/ за злоупотребите, допуснати в случая с "Кембридж аналитика". Той съобщи, че Фейсбук е проверил хиляди приложения и е спрял над 200.

Той отговаря на въпроси на председателите на парламентарните групи.

Зукърбъркщ призна, че за съжаление през последните години след терористичните актове мрежата е била използвана да проверят как са техните близки. Фейсбук се използва и за лоши цели, а именно за фалшиви новини, за злоупотреба и за разпространяване на невярна информация. Съжалявам за това, извини се Зукърбърг. И каза, че много време щяло да отнеме това да се поправи.

Но отбеляза, че винаги са се насочвали към това, че технологията помага за общуването на хората, да са по-близко един до друг.

Той заяви още, че 80 млн. са малките бизнеси, използващи фейсбук безплатно в Европа.

Освен другите инвестиции, които ще правим, надявам се, че инвестициите по сигурността ще се отразят рентабилно.

Доста дейности предприехме след случката с "Кеймбридж Аналитика", започнахме да гледаме всички наши приложения, допълни Зукърбърг и съобщи за нововъведенията, които ще има във фейсбук.

Хората ще имат по ограничен достъп - име, снимка, адрес, освен ако не се съгласите да споделите. Ако не сте използвали приложение повече от 3 месеца, ще се ограничи достъпът ви до него. Освен това въведохме изречение, с което ви приканваме да погледнете кои са приложенията, които не искате да използвате, заяви Зукърбърг.

Той обеща до края на годината Фейсбук да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 хиляди.

В последните години не направихме достатъчно за предотвратяването на злоупотребите. Поемаме нашата част от отговорността - беше грешка, съжалявам, заяви Зукърбърг. Готов съм да направим значителни инвестиции - увеличаваме до края на годината двойно служителите по сигурността. Това винаги ще бъде по-важно за нас от максималната печалба, добави той.

През 2016 г. не успяхме да оценим руската намеса в изборите в САЩ, следяхме за фишинг и вируси, не бяхме достатъчно готови за съгласувани подвеждаща дезинформация, посочи той. Зукърбърг добави, че е премахната възможността сайтове за фалшиви новини да получават реклами и така се обезсмисля икономическото им съществуване. Сигурността е въпрос, който никога не може да бъде изцяло решен, защото заплахите постоянно се променят, обобщи той.

В последвалите изказвания и въпроси на ръководителите на политическите групи в ЕП Манфред Вебер (Европейска народна партия) коментира, че прозвучалото извинение е напълно уместно. Това не е достатъчно, необходими са действия в прилагането на новите европейски правила, посочи той. Вебер попита дали случаят с "Кембридж аналитика" е самостоятелен, или е върхът на айсберга; кой е решил потребителите да не бъдат уведомявани. Вебер предложи въвеждането на европейски правила за публикуване в социалните медии и антимонополна проверка на Фейсбук.

Удо Булман (социалисти и демократи) заяви, че допуснатият теч на данни засяга суверенното управление на европейските народи. Той поиска обещание, че Фейсбук няма да продава данни без съгласието на потребителите, попита при какви условия данните ще бъдат напълно заличавани и какъв е броят на заличените фалшиви профили.

Сайед Камал (Европейски реформатори и консерватори) попита дали трябва да не ползва интернет, за да не му събирате данните (чрез "скрити профили"), какво се прави с тези данни и може ли да се запознае с тях.

Всяка година се извинявате за нещо, миналата година се извинихте два пъти, а тази - вече три, а още годината не е преполовила, обърна се Ги Верхофстат (АЛДЕ) към Зукърбърг. Той попита дали европейските потребители ще бъдат обезщетени и с колко, и ако Фейсбук се раздели на части, кое Зукърбърг би запазил за себе си. Имаме голям проблем и той не е решен. Трябва да си зададете въпроса с какво ще бъдете запомнен - като Стийв Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха света, или гений, създал цифрово чудовище, разрушило нашите общества, добави Верхофстат.

Филип Ламбертс (Зелени) попита дали Фейсбук ще даде възможност потребителите да отказват насочената реклама; дали ще премахне оставащите фалшиви профили до До края на годината; дали ще представи доброволно до края на годината данни за печалби и загуби; дали ще плаща данъци там, където получава печалба.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) изрази съмнения, че бизнес моделът на Фейсбук може да бъде променен и да се върне до платформа за общуване.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) попита дали платформата наистина е неутрална и настоя, че от началото на годината видимостта на мненията му е спаднала. Кой решава кое е приемливо за публикуване, попита той.

Никола Бе (Европа на народите и свободата) посочи, че към Фейсбук се развива зависимост, и добави, че напълно законни френски организации срещу миграцията са били забранени в социалната мрежа. По неговите думи това било тоталитарно, все едно телефонна компания да спира сигнала на хора, които изразяват различни политически виждания. По неговите думи решенията за закриване на страници във Фейсбук се взимат едностранно.

В отговор Зукърбърг посочи, че никой във Фейсбук не иска фалшиви новини и че дезинформацията се дължи основно на икономическата изгода. Не искаме ние да казваме кое е истина, затова работим с хора, които проверяват фактите. Когато всички установят фалшива новина, съобщаваме това на потребителите.

Една от основните ни задачи е да предотвратим всякаква намеса в изборите, както стана в САЩ преди две години. Успяхме при изборите за президент на Франция, както и при последните избори в Германия, добави той. По неговите думи "десетки проценти" от европейците са прегледали възможностите за настройки на профилите си в социалната мрежа.

Никога не сме избирали какво да се вижда повече на основата на изразените политически възгледи. Скоро ще има възможност за изтриването на цялата история на потребителите. Продължаваме с разследването кои приложения са ползвали лични данни, допълни Зукърбърг.

Неизбежно е интернет да бъде обхванат от законодателство, въпросът е как ще бъде направено. Фейсбук държи шест процента от световния рекламен пазар, плащаме всички дължими данъци, заяви изпълнителният директор.

 Изпълнителният директор на Фейсбук се очаква да внесе допълнителни разяснения пред представителите на ЕП околоскандала с "Кеймбридж аналитика", засегнал близо три милиона европейци по данни на Европейската комисия, тъй като евродепутатите останаха разочаровани.