Зоран Заев произнесе днес реч пред Европейския парламент по покана на неговия председател Антонио Таяни, като изтъкна, че това е "първото изказване на македонски премиер на македонски език" в европейската законодателна институция, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Пред евродепутати и членовете на Европейската комисия, присъстващи в залата, Заев изтъкна колко е важно за Република Македония споразумението с Гърция, с което се решава дългогодишният спор за името й, и благодари на гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Македонският премиер каза, че референдумът на 30 септември, на който народът ще каже думата си за договореното ново име Република Северна Македония и за членството на страната в ЕС и НАТО, е "референдум за втора независимост".

Заев, също като гръцкия премиер Ципрас преди няколко дни, посочи, че решаването на спора за името може да послужи като пример за решаване на други двустранни спорове в Западните Балкани, което ще допринесе за трайна стабилност в региона и ще подготви страните за интеграция в ЕС.

"Успешните Балкани са Балканите, интегрирани в ЕС. Тази визия ни мотивираше да направим историческа крачка и да подтикнем процесите на помирение, изграждане на единство и съюзничество в региона", каза Заев, като добави, че инвестицията в Западните Балкани е инвестиция за стабилна, силна и обединена Европа.

Премиерът каза, че Република Македония е един вид "умалена Европа", автентичен модел на функционална мултиетническа демокрация, която всеки ден изживява европейското мото "Обединени в различията".

Той направи паралел между кризата, която преживява Европейският съюз в момента, и политическата криза, през която премина Република Македония, определяйки ги като борба на отвореното общество срещу авторитарния национализъм.

Заев завърши речта си с констатацията, че македонците искат да бъдат част от европейското семейство и да имат европейско бъдеще.