Македонският премиер Зоран Заев заяви днес, че ще подаде оставка, ако на предстоящия референдум за името на 30 септември има повече гласове "против", предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Македонският парламент насрочи за 30 септември референдум с консултативен характер, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция /за преименуване на страната на Република Северна Македония.

"Добре е не само за държавата, но и за (опозиционната партия) ВМРО-ДПМНЕ опозицията да призове гражданите да гласуват на референдума", каза Заев в открито студио на ТВ1 в Охрид.

Премиерът каза, че е предложил на лидерите на политическите партии, ако са за членство в ЕС и НАТО, да оставят настрана или на втори план партийните си интереси и да поставят на първо място държавата.

Преди това Заев каза, че е предлагал на ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството, за да подготвят заедно референдума, но опозиционната партия е отказала.