Китай и Япония трябва да потвърдят позиционирането на своите "стратегически отношения на взаимна изгода" и да им придадат нов смисъл, заяви китайският президент Си Дзинпин пред японския премиер Фумио Кишида, предаде Ройтерс.

Си заяви, че е "много щастлив" да се срещне с Кишида, и призова двете страни да се съсредоточат върху общите интереси и да се справят с различията.

Лидерите се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско в четвъртък, предава БТА.

Китай и Япония, чиито връзки винаги още са били белязани от японската инвазия на китайската територия през миналия век, трябва да се съсредоточат върху общите си интереси, препоръча още Си, който призова за изграждане на "омиротворени двустранни отношения въпреки териториалните и историческите различия". "Мирното съжителство, устойчивото приятелство, което се предава от поколение на поколение, взаимоизгодното двустранно сътрудничество и общото развитие са правилните ориентири, които служат на фундаменталните интереси на китайския и на японския народ", добави Си.

От подписването през 1978 г. на договора за мир и приятелство между Япония и Китай двустранните отношения, въпреки изпитанията, са запазили динамика на развитие и носят ползи и на народите на двете страни, подчерта още Си.

Връзките между двете страни също така изиграха положителна роля в насърчаването на мира, в развитието и просперитета на региона, изтъкна Си.

Китай беше една от големите жертви на японската експанзия в Азиатско-тихоокеанския регион в периода от края на 19-и век и 1945 г. Историческите спорове продължават да тровят хронично двустранните отношения, особено с възхода на японския национализъм от началото на 21-и век, отбелязва Франс прес.

Необитаеми острови в Източнокитайско море, наречени Сенкаку от Япония и Дяоюйдао от Китай, са също източник на обтягане на отношенията между двете държави, които и двете претендират за суверенитет върху тази територия. В последните години в района зачестиха плаванията на китайски кораби, по-специално на китайската брегова охрана, нещо, което се критикува от Токио.

Лидерите на Китай и Япония се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско в четвъртък.

Китайският лидер проведе и други срещи на високо ниво в рамките на форума - с президентите на Мексико и и Перу.

Китай желае да разшири сътрудничеството си с Мексико в областта на финансите, електрическите превозни средства и други развиващи се отрасли, съобщиха китайските държавни медии за какво са разговаряли на срещата помежду им президентът Си Дзинпин и президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, предаде Ройтерс.

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско.

Си заявил, че двете страни трябва да използват добре междуправителствените механизми за сътрудничество и да задълбочат сътрудничеството в традиционни области като изграждането на инфраструктура.

На срещата на Си с перуанската президентка Дина Болеуарте Китай призовал за насърчаване на "нови двигатели на растежа" в сътрудничеството си с Перу. Си заявил, че двете страни трябва да синергизират стратегиите за развитие, да засилят сътрудничеството в области като икономиката, търговия, енергетика и минерални ресурси, и че Китай е готов да внася повече висококачествени перуански селскостопански продукти и да насърчи своите предприятия да участват в големи проекти в Перу.