"Решението на Доха да излезе от ОПЕК е по-скоро политическо, отколкото икономическо или финансово. Катар не е голям износител на петрол - около 600 000 барела годишно, докато ОПЕК осигурява 44% от нуждите на света от петрол. Катар не е голям износител, който може да повлияе върху посоките на цените на петрола". Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф в коментар за излизането на Катар, най-големия износител на природен газ в света, от организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която е член от близо 60 години.

Оттеглянето на Катар, трета в света с големи запаси от газ, се случва на фона на спада на цените на петрола в световен мащаб. Емирството ще се съсредоточи върху производството на газ. Анализаторите на глобалната политика са поляризирани в мнението си дали това решение ще повлияе върху пазара на енергия и дали то ще доведе до неизвестност и разбъркване на правилата.

"Катар е изолирана от взимането на решението. Не иска повече Саудитска Арабия да я представлява в ОПЕК. Саудитска Арабия и Русия решават абсолютно за посоките на цените на петрола в световен мащаб", каза още Халаф.

Според него разривът между Катар и Саудитска Арабия няма да се отрази турбулентно върху обстановката в Персийския залив.