Жена на 70 години от Уганда е родила близнаци - "необикновено постижение" по думите на лекаря й, съобщи АФП.

"За 70-годишна майка е необикновено постижение да роди близнаци", каза д-р Едуард Тамале Сали, който е проследил бременността и раждането.

Майката, Сафина Намукуая, определи появата на бял свят на близнаците - момче и момиче, като "чудо". Тя е родила бебетата в сряда малко след обяд.

Жената и бебетата са в добро здравословно състояние и все още са под наблюдение в болница в столицата Кампала, казва още лекарят.

Сафина Намукуая, която живее в провинция Масака на около 120 километра западно от столицата, преди три години ражда дъщеря, след като е наричана "прокълната жена", защото дотогава не е успяла да се сдобие с потомство.

Намукуая няма деца от първия си съпруг, който умира през 1992 г. Сегашният й партньор, с когото се запознава през 1996 г., обаче не е присъствал на раждането, което смущава жената. "Може би той не е щастлив, че съм родила близнаци, от страх от отговорностите, които произтичат от това", казва тя.

Не е ясно дали е използвала донорска яйцеклетка или своя собствена, която е била замразена и съхранявана, когато е била по-млада. Обикновено жените преминават през менопауза на възраст между 45 и 55 години. По това време плодовитостта им намалява, но напредъкът в медицината направи възможно раждането на деца.