Жителите на четири общини в Северно Косово са на стъпка от хуманитарна катастрофа, тъй като в магазините липсват основни хранителни стоки, съобщи Танюг, позовавайки се на вестник "Политика". Вестникът пише, че седем месеца след като властите в Прищина въведоха едностранно мита от 100 процента върху стоките от Сърбия и Босна, около 4 000 собственици на магазини за хранителни стоки, планират да затворят магазините си, защото рафтовете им са празни. Вече от няколко дни в района не пристигат мляко и млечни продукти, нито олио, захар и сол.

Председателят на Сдружението на стопанските дейци в Северно Косово Радош Петрович заяви за "Политика", че запасите от брашно са свършили и още в четвъртък в магазините няма да има хляб. Той обясни, че служители на косовската гранична полиция задържат хората, които пренасят храни от Сърбия, конфискуват камиони и стока, а превозвачите са изправени пред драконовски глоби, които ако не платят в кратък срок, ще завършат в затвора. Полицаите са станали толкова дръзки, че не се спират и да стрелят по хора, както се случи преди няколко дни на територията на община Лепосавич, каза Петрович. Той посочи, че не знае как ще се развие ситуацията, но Северно Косово е на една крачка от хуманитарна катастрофа.

Започна да не достига храната в болниците, в студентския център, в детските градини, заяви Петрович и отправи апел към държавата Сърбия и международната общност да предприемат мерки за премахване на митата. В противен случай сърбите от Косово ще започнат да се изселват, предупреди Петрович.