Руска ракета удари вчера пощенски разпределителен център във втория по големина град в Украйна Харков, уби шестима души и рани 17, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в свое видеобръщание.

Спасителната операция в депото на "Нова поща" е приключила и всички пострадали са получили необходимата помощ, съобщи още Зеленски и поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

"Това е изцяло цивилен обект", посочи по-рано губернаторът на Харковска област Олег Синегубов. "Руснаците увеличиха терора върху мирното население на Харков", добави губернаторът.

Снимки от мястото на инцидента, публикувани в "Телеграм", показват сграда с избити прозорци и разпръснати наоколо строителни материали.

Украйна няма да се пречупи, ще устои и ще изтласка руското зло от своята територия, заяви още Зеленски, цитиран от Укринформ.

И обяви, че Украйна несъмнено ще отговори на Русия за всяка проява на нейния терор, включително за тази атака. По думите му "терористите няма да пречупят украинската воля да браним и да защитаваме собствената си страна и собствената си независимост с всички налични средства".

Руските сили продължават да подлагат на обстрел украински градове в цялата страна и напредват близо до източноукраинския град Авдеевка, за който се водят ожесточени боеве.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната обяви, че подновяването на офанзивата на Русия край Авдеевка отразява стремежа на руското военно командване за настъпателни операции в района, "въпреки тежките загуби на техника и личен състав".

Украинските сили съобщиха, че тази нощ са прехванали 14 бойни дрона и една крилата ракета, изстреляни от Русия над южните и източните част на страната, но отломки от свален безпилотен летателен апарат са повредили склад в черноморското пристанище на Одеса, съобщиха официални представители, предаде Ройтерс.

Противовъздушната отбрана е свалила девет безпилотни летателни апарата "Шахед" над южната Одеска област, където са разположени и основните черноморски пристанища на Украйна, но няма данни за пострадали, написа губернаторът на областта Олег Кипер в "Телеграм".

Все още няма коментар във връзка със случилото се от страната на Москва, която напълно отрича извършването на атаки срещу гражданска инфраструктура.

Русия засили нападенията си срещу пристанищната и зърнената инфраструктура на Украйна, след като през юли се оттегли от споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволяваше на Киев да превозва зърно през Черно море.

При нападението са били засегнати и южната Херсонска област, източната Донецка и североизточната Сумска област, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Всички 14 безпилотни летателни апарати, сред които 13 дрона "Шахед" и неидентифициран безпилотен апарат, както и крилата ракета, са били свалени, съобщиха военновъздушните сили, като похвалиха системите за противовъздушна отбрана, доставени от Запада.

"Западните оръжия са доказали и продължават да доказват своята ефективност на бойното поле", написа в "Телеграм" командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук.

Снощи канцеларията на президента Володимир Зеленски съобщи, че при руски обстрел е била поразена топлоелектрическа централа в Донецка област. Министерството на вътрешните работи уточни, че на мястото е имало голям пожар. ДТЕК, най-голямата частна електроразпределителна компания в Украйна, съобщи, че една от нейните топлоелектрически централи е била поразена при руски обстрел, но не предостави подробности.