Жената, която роди на тротоара пред болницата в Урзичени в Румъния, е била изгонена от лечебното заведение. Това твърди нейната майка пред Евронюз Румъния и Антена3 и допълва, че лекарите дори не са измерили пулса и кръвното на дъщеря й, а са я помолили да се обади на 112, за да бъде откарана в друга болница в Слобозия, предаде БТА.

"Влязох в двора на болницата в Урзичени, сякаш бях влязла в собствения си дом. Нямаше никого. Влязох в сградата и извиках, че се ражда дете. Излезе една сънлива жена и ме попита защо не съм се обадила на 112. Казах й, че съм си забравила телефона вкъщи, а дъщеря ми ражда. Попита ме защо съм я докарала тук, след като няма гинеколог. Помоли да изчакаме пред болницата, докато дойде линейката", разказва майката.

По думите й екипът на линейката буквално изскочил от колата и започнал да помага на дъщеря й. "Ако не бяха тези хора, детето можеше да е мъртво", допълва тя.

Жената смята, че отказът на лекарите от Урзичени да помогнат на дъщеря й може да се дължи на факта, че е ромка.

"Истината е, че всеки, който отиде в тази болница, казва, че има проблеми. Нека се вземат мерки отгоре", коментира майката.

 

Националният съвет за борба с дискриминацията вече подаде доклад по случая. Кметът на Урзичени Константин Сава също е обект на разследване от съвета, тъй като е заявил, че "родилката не я слуша главата, има увреждане, глухоняма е и е от ромски произход".

Пациентски сдружения в Румъния твърдят, че вечерта, когато млада жена е родила на тротоара, в болницата са били дежурни трима лекари, но всички са спяли, а сестрата не е посмяла да ги събуди.

"Сестрата не е дала легло на бременната жена, тъй като трябвало да попълни някакви документи за преместване, които дежурните лекари е трябвало да подпишат", информират пациентските сдружения.

Медицинската сестра и управителят на здравното заведение са глобени с по 2000 леи от Държавната санитарна инспекция.

"Спяшите лекари не са били глобени, защото законът не казва, че нямат право да спят по време на дежурство, а и винаги могат да се позоват на факта, че сестрата не ги е събудила", коментира пред вестник "Адевърул" Василе Барбу, председател на Националната асоциация за защита на правата на пациентите.

По думите му въпросното здравно заведение има лош мениджмънт и се ръководи от политически назначен от местната власт човек, който не познава здравната система и няма медицинска култура. "Сегашният управител е икономист и преди това е работил в частни стопанства, след което е бил съветник в кметството", разказва Василе Барбу.

Междувременно управителката на болницата в Урзичени Даниела Елена Януш беше отстранена от поста си. Това съобщи кметът на града Константин Сава, цитиран от Диджи24. Той коментира, че не е чакал резултатите от разследванията, започнати от няколко институции, а е взел решението заради натиска на обществото и медиите. Днес следобед от 16:00 градоначалникът ще се се срещне с министъра на здравеопазването Александру Рафила.