Земетресение с магнитуд 5 бе регистрирано днес в град Коня, Централна Турция, съобщава правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По данни на АФАД трусът е регистриран в 18:06 ч. Епицентърът му е бил в района Селчуклу, с малка дълбочина от 7,24 километра (4,49 мили), усетен е в различни области на провинцията.

Кметът на Коня Угур Ибрахим Алтай заяви пред държавната телевизия ТРТ-Хабер, че засега няма информация за пострадали хора и за нанесени щети.

Кадри, публикувани онлайн, обаче показват паникьосани жители, които бягат от домовете си след земетресението.

Половин час по-късно - в 18:36 ч., бе регистриран трус със сила 3,9 в егейския окръг Измир.

Епицентърът на земетресението е бил в град Буджа, а дълбочината му - 7,69 км, информира АФАД.

Миналата седмица южната провинция Адана беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, което беше усетено в центъра на града и околните квартали, което предизвика паника сред гражданите, които се втурнаха по улиците.

Новите трусове идват почти шест месеца след двете опустошителни земетресения, които засегнаха огромни части от югоизточния регион на страната и убиха най-малко 50 000 души.

Турция, особено нейните големи градове на запад, е изправена пред постоянен риск от земетресения поради няколко разлома, пресичащи страната. Около 18 000 загинаха при мощни земетресения, които удариха северозападна Турция през 1999 г.

Здравните щети: Половин година след 7,8 по Рихтер

Половин година след опустошителните земетресения с магнитуд 7,8 по Рихтер в Южна Турция, страната продължава да регистрира трусове, макар и не с такава сила. Голямото земетресение на 6 февруари т.г. причини широкомащабни разрушения и беше последван от поредица силни вторични трусове. Десетки хиляди хора загинаха, а милиони останаха без дом.

Преди ден медицинската асоциация в региона предупрежди за дългосрочни вреди върху здравето на населението. Отломките са разчистени в по-голямата си част, но дълготрайните здравословни проблеми продължават. Според Селяхаттин Ментеш, ръководител на медицинската асоциация в южния турски град Адана, особено застрашени са жените и малките деца.

''Липсва балансирано хранене, което може да доведе до нарушения в развитието на децата. Бременните жени също са изложени на риск'', посочва ръководителят на медицинската асоциация.

"В региона вече са регистрирани голям брой преждевременни раждания и спонтанни аборти", каза Селяхаттин Ментеш. "Трудните операции трябва да се извършват в Адана, а болниците там вече са претоварени", допълни той.

Лекарите отбелязват и увеличаване на случаите на депресия. "Има много смъртни случаи, хората са загубили всичко и животът, който им е останал, няма какво да им предложи", отбеляза Селяхаттин Ментеш.

Той също така обвини властите, че безконтролно изхвърлят отломки от срутените сгради. Те не знаят дали те съдържат токсини като азбест и дали могат да проникнат в подпочвените води, обърна внимание Ментеш.

"Ние не знаем какво ще е нивото на заболеваемост от рак на белите дробове след пет или 10 години, както не знаем и как непълноценното хранене ще засегне развитието на децата", посочва ръководителят на медицинската асоциация в Адана.