С над 1100 загинали на остров Суматра и зле екипирани спасителни екипи, затрудняващи се при откриването на оцелели и загинали под развалините, Червеният кръст съобщи, че много селища в най-засегнатата зона около град Паданг е изцяло разрушен, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Индонезийският здравен министър Сити Фадилах призова за международна помощ за спасителните операции, след силното земетресение с магнитуд 7.6.
Швейцарски екип от 120 спасители от днес е в района, и с помощта на обучени кучета издирват оцелели под срутилите се сгради. Австралийското посолство в Джакарта съобщи, че е изпратило спасителен екип в Паданг, който да определи размера на щетите. На път от Австралия са 36 спасители, както и 20 военни лекари и инженери, а държавата отпуска 305 000 долара помощ за Индонезия. Русия е изпратила за Суматра самолет с 35 лекари, спасители с кучета, психолози и парамедици. Подготвя се и втори самолет с още лекари и полева болница.
Около три хиляди души може все още да се намират под развалините на сградите, разрушени в резултат на серията силни земетресения в Индонезия, предаде РИА Новости. Това съобщи представителят на индонезийското министерство на здравеопазването Прияди Кардоно. По неговите думи, стихията е разрушила или нанесла силни повреди на повече от 20 хиляди сгради и постройки, под развалините на които може да се намират хора.