По последни данни, оповестени от ООН, трусът с магнитуд 7,6, станал край остров Суматра, на повече от 800 километра западно от столицата Джакарта, е причинил смъртта на най-малко 1100 души. Това обяви вчера заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Джон Холмс.
По официални данни на индонезийските власти обаче при земетресението са загинали 715 души. Това съобщи днес ръководителят на кризисния център в министерството на здравеопазването Рустам Пакая, цитиран от Асошиейтед прес. Пакая допълни, че над 2 хиляди души са ранени, а хиляди други са водени за изчезнали.
Министърът на здравеопазването Сити Фадилах Супари призова днес другите държави да изпратят спасителни екипи, за да помогнат при претърсването на засегнатите райони.
"Нашият най-голям проблем е, че все още има много хора, които са затрупани под развалините", подчерта тя. Работата на индонезийските спасителни екипи е силно затруднена от проливни дъждове, недостига на техника и обучени кадри, и блокирането на пътища от кални свлачища. Супари наблегна и на липсата на лекарства. Няколко държави вече изпратиха помощ на Индонезия, предаде Ройтерс.
Европейският съюз отпусна на първо време 3 милиона евро, Южна Корея и Китай - по 500 хиляди долара, Китайският червен кръст и Сингапур - по 50 хиляди долара. Спасителни екипи изпратиха Австралия, Япония, Южна Корея, Швейцария и Русия.