Последните данни, с които разполагаме, сочат, че броят на загиналите вече е достигнал 1100", заяви Холмс на пресконференция в Ню Йорк. По-рано днес бе съобщено за 770 загинали.
Броят на жертвите се очаква да нарасне с продължаването на претърсването на развалините на къщи и сгради, рухнали след труса с магнитуд 7,6 вчера следобед, отбелязва агенцията. "Смятаме, че хиляди са загинали", заяви началникът на кризисния щаб в индонезийското министерство на здравеопазването, Рустам Пакая.
Спасителните работи са затруднени от дъждовете, липсата на машини за разчистване на развалините и прекъснатите от свлачища пътища. АФП се позовава на официална сводка на потвърдените смъртни случаи, разпространена тази вечер местно време от министерството на социалните грижи. Много хора са водени за изчезнали и властите очакват броят на загиналите да нарасне.
Силният трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер бе регистриран вчера край остров Суматра, на 78 километра югозападно от град Паданг и на повече от 800 километра западно от столицата Джакарта. Той бе последван днес от земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер на около 150 километра южно от Паданг. Властите съобщиха за ранени хора и нанесени щети по сгради след труса.