Епицентърът на труса с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер бе локализиран на 78 километра югозападно от град Паданг в провинция Западна Суматра на дълбочина 71 километра.
Земетресението бе последвано 22 минути по-късно от вторичен трус със сила 6,2 по скалата на Рихтер. Десетки къщи и други сгради са разрушени. Хиляди хора са затрупани под земна маса и останките на разрушените сгради. В Паданг се е срутила болница, съобщи Ройтерс. Затрупани са неизвестен брой хора.
При земетресението са загинали между 100 и 200 души. Това заяви говорител на Националната агенция за природни бедствия, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че силният трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер е срутил около 500 къщи и стотина души са затрупани под отломките.
Малко по-рано ръководителят на кризисното звено в министерството на здравеопазването Рустам Пакая прогнозира, че при земетресението може би са загинали над 1000 души, предаде Франс прес. Той се аргументира, че в град Паданг и неговите околности има огромен брой разрушени и понесли щети къщи и други сгради.