Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че "войната" постепенно се връща в Русия, след като три дрона бяха свалени над Москва - атака, при която по данни на руските власти е ранен един човек, предадоха Франс прес и БТА. 

"Постепенно войната се връща на територията на Русия - в нейните центрове и военни бази, и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", каза Зеленски по време на посещение в западния украински град Ивано-Франковск.

"Украйна става все по-силна", добави той, като предупреди обаче, че страната трябва да се подготви за нови атаки срещу енергийната инфраструктура през зимата.

"Но трябва да сме наясно, че както и през миналата година руските терористи могат да атакуват енергийния ни сектор и критични обекти и тази зима", каза Зеленски и добави, че при посещението му в Ивано-Франковск е била обсъдена подготовката за "всички възможни сценарии".

Зеленски говори, след като три украински дрона бяха свалени над Москва тази нощ, както съобщи руското министерство на отбраната. Атаката нанесе щети на фасадите на две високи сгради с офиси и наложи за кратко да бъде временно затворено московското международно летище "Внуково".

Москва заяви също, че руските сили са осуетили тази нощ и опит на Киев за нападение срещу анексирания от Русия полуостров Крим с 25 украински дрона.

Нападенията са поредните скорошни атаки с дронове, включително срещу Кремъл и руски градове в близост до границата с Украйна, за които Москва обвинява Киев, отбелязва Франс прес.

Срещата на върха Русия-Африка показала, че Путин "вече не е възприеман като силен лидер"

Михайло Подоляк, който е съветник на Зеленски, заяви по-рано, че срещата на върха Русия-Африка, състояла се на 27 и 28 юли в Санкт Петербург, е показала, че руският президент Владимир Путин вече не е възприеман като силен лидер, предаде Укринформ.

"Путин не съществува за нас. Това не е човек, с когото можеш да се споразумееш за нещо. Дори не от гледна точка на това, че той е в друго ценностно измерение, а защото той не държи на думата си. Той не влияе на нищо. Смятам, че срещата на върха Русия-Африка допълнително подчерта абсолютната загуба на субектност на Путин. Дори африканските държави не го смятат за човек, с когото трябва да се съобразяват", казва Подоляк по украинската държавна телевизия.

Той заяви, че много африкански лидери са отсъствали от срещата на върха, а тези, които са присъствали на събитието, както и тези, които са зависими от Русия във финансов и отбранителен контекст, открито отказват да приемат подаяния и говорят от позицията на диктат от страна на Русия, особено по отношение на Черноморската зърнена инициатива.

"Африканските страни не смятат Путин за субект на глобалния политически процес. И водят откровено агресивен разговор с него. В продължение на три дни Путин моли африканските лидери за нещо. Това е поведението на един унижен, объркан, паникьосан човек. Уверихме се, че Путин не съществува като силен лидер", заяви Подоляк.