Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уволнил министъра на отбраната Олексий Резников, стана ясно от вечерното обръщение на държавния глава към украинците.

"През тази седмица на парламента ще бъде предложено да приеме и кадрово решение. Искам да го очертая сега. Реших да направя смяна на министъра на отбраната на Украйна. Алексей Резников премина тези повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нов подход и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", заяви украинският лидер.

Новият военен министър ще бъде Рустем Умеров. "Върховната Рада на Украйна добре познава този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам от парламента подкрепа за тази кандидатура", заяви Зеленски.

В края на август депутатът Ярослав Железняк анонсира плановете за смяна на ръководството на Министерството на отбраната, като предположи, че Резников, вероятно, ще бъде назначен за посланик във Великобритания, а вместо него министерството ще оглави ръководителят на Фонда за държавното имущество Рустем Умеров. Умеров беше назначен във фонда през септември 2022 г., когато беше още депутат.

"По дати: това е следващата седмица, т.е. първата седмица на септември. По моя информация Резников ще напусне поста на министър на отбраната и впоследствие ще замине посланик във Великобритания. Ако няма шумни скандали дотогава. Слуховете за това, че нещо не е както трябва с агремана, не са потвърдени", заяви Ярослав Железняк. 

Самият Олексий Резников още при появата на слуховете за своето уволнение заяви, че е готов да подаде оставка.  

За смяната във ведомството става ясно скоро след като Резников обяви, че Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове още тази есен

"Мисля, че тази есен ще има "бум" в производството различни украински дронове: летящи, плаващи, пълзящи и др., и това ще продължи да расте в обем", каза той пред "Укринформ". Резников обясни, че една от причините за ръста на производството е, че властите са ограничили различни разпоредби и законови изисквания.

"Така че пренаписахме разпоредбите... и опростихме процесите. Вярвам, че успяхме в това и ни дадоха възможност за такъв стимул. Особено за производителите на дронове, които започнаха производство от гаражи", каза Резников.

Снимка: БТА/AП

Ройтерс припомня, че през последните седмици зачестиха атаките на украински дронове на руска територия с десетки безпилотни самолети, които в някои дни нанасят едновременно удари на различни места в Русия и достигнаха чак до намиращия се на 600 километра от Украйна западен град Псков.

Украйна атакува няколко летища дълбоко в Русия, центъра на Москва, военните бази в окупирания Крим, както и в райони близо до украинската граница. Украинските официални лица обикновено казват малко или нищо за атаки срещу руски цели, но съобщават, че унищожават руска инфраструктура, жизненоважна за военните усилия на Москва, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Киев е използвал както въздушни безпилотни самолети, за да атакува летища, така и водни дронове за атака на кораби и на Кримския мост, добавя Ройтерс.  

Украйна е доста зависима от доставките на модерни западни оръжия, но Киев се ангажира да не ги използва срещу руска територия и за подобни атаки използва само оръжия, произведени в Украйна, предимно дронове, припомня агенцията. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи в петък, че е унищожило общо 281 украински дрона през изминалата седмица, включително 29 над западните региони на Русия, което показва мащаба на войната с дронове между Русия и Украйна.

А днес губернаторът на Курска област Роман Старовойт обяви, че административна сграда в западния руски град Курчатов е изгоряла след нападение от украински дрон. По думите му няма жертви. 

Днешната предполагаема атака с дрон срещу Курчатов беше предшествана от нападение на 1 септември, когато според руски служители е била повредена фасадата на сграда, припомня БТА.

В град Курчатов се намира една от най-големите в Русия ядрени централи, но няма данни обектът да е бил засегнат при някой двата инцидента.

В публикацията си в "Телеграм" Старовойт не каза коя сграда е била ударена днес. Украинският сайт "Бабел" цитира неназован източник, според който дронът е ударил сграда на руската Федерална служба за сигурност.