Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е освободил командира на обединените украински сили, които воюват в Донбас, Едуард Москальов, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

С указ от един ред Зеленски обяви в неделя уволнението на Москальов като командир на силите в Донбас, без да спомене причините за решението си.

Украинският президент спомена Москальов в ежедневното си обръщение в петък като един от военните командири, с които е разговарял. Той беше на поста от март миналата година.

В профилите на украинските въоръжени сили във Фейсбук и Туитър няма съобщения за уволнението. Във Фейсбук украинският генерален щаб съобщи в неделя, че руските сили са извършили през деня няколко неуспешни атаки в района на Бахмут.

Междувременно командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски е посетил град Бахмут, за който се водят ожесточени боеве, за да повдигне духа на защитниците и да обсъди стратегията с частите, които отбраняват града и околните населени места, съобщи Ройтерс, като се позовава на украинската армия.

Според анализатори в следващите дни украинските сили ще положат максимални усилия в отбраната на Бахмут, който през последните месеци е сцена на едни от най-кървавите битки от началото на руската инвазия.

В Телеграм украинските сухопътни сили съобщиха, че Сирски е изслушал спешните проблеми, поставени от командирите на място и е оказал съдействие за разрешаването им.

Смята се, че 57-годишният Сирски, един от най-опитните украински командири, стои зад стратегията за поражението на руските сили край Киев в началото на войната и в района на Харков през септември. В началото на февруари той каза, че добре обмислена система от инженерни съоръжения и естествен хълмист релеф са направили района на Бахмут непревземаема крепост, в която хиляди врагове са намерили смъртта си.

През уикенда украинските части предприеха серия контраатаки и отблъснаха руските сили край село Ягидне, след като наемниците от групата "Вагнер" първоначално съобщиха, че са го завладели. От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожила украински саботажни и разузнавателни групи в зоната.