Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна ще се бори срещу Русия в Черно море, за да гарантира, че водите му не са блокирани и страната може да внася и изнася зърно и други стоки, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става броени дни, след като пълни с експлозиви украински безекипажни катери повредиха руски военен кораб близо до голямо пристанище на Черно море и удариха танкер на Русия.

"Ако Русия продължи да доминира в Черно море, извън нейната територия, да блокира или да ни обстрелва отново, да изстрелва ракети по нашите пристанища, Украйна ще направи същото. Това е справедлива защита на нашите възможности, на всеки коридор", каза Зеленски на видеозапис, публикуван на сайта на украинското президентство.

"Ние не разполагаме с толкова много кораби. (Руснаците) обаче трябва ясно да разберат, че до края на войната ще имат нула кораби, нула", подчерта украинският президент.

На брифинг с журналисти от латиноамерикански държави Зеленски е отправил призив към Русия да спре да изстрелва ракети и дронове по украинските пристанища и да позволи търговията. Не е ясно кога се е състоял този брифинг в неговата канцелария в Киев, посочват Ройтерс и БТА.

Русия блокира украинските черноморски пристанища в началото на нахлуването си в страната през февруари 2022 година. Блокадата задушава икономически Украйна, тъй като преди войната нейната икономика до голяма степен се основаваше на износа, главно на стомана и зърно, отбелязва Ройтерс.

"Украинская правда": Депутат от партията на Зеленски е задържан за получаване на подкуп

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала депутат от Върховата рада от партията "Слуга на народа" за получаване на подкуп, съобщава украинското издание "Украинская правзда".

В операцията е участвало и Националното антикорупционно бюро (НАБУ). Депутатът е бил задържан при получаване на първа вноска от подкуп в размер на 85 000 долара.

Според украинското издание името на депутата е Анатолий Гунко. Според разследването той е обещал на бизнесмен да му предостави за обработване на държавни парцели на Националната академия за аграрни науки на Украйна.

Депутатът имал и двама съучастници. Всички те рискуват да получат до 12 години затвор.