Френският президент Еманюел Макрон си губи времето с диалога с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Той го заяви в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера", помолен да коментира думите на Макрон, че Русия трябва да бъде победена, но не и напълно разгромена, и че конфликтът в Украйна трябва да бъде уреден с преговори, съобщи БТА.

Двамата президенти разговаряха по телефона в неделя.

"Диалогът е безполезен. Макрон си губи времето. Стигнал съм до извода, че не е по силите ни да променим позицията на Русия", каза Зеленски пред италианския всекидневник. "Ако те са решили да се изолират, мечтаейки да възстановяват старата съветска империя, ние не можем да направим нищо. Това е тяхна работа дали ще изберат да сътрудничат или не с международната общност на основата на взаимно уважение."

Зеленски отхвърли схващането, че западните санкции са тласнали руския президент Владимир Путин към изолацията. "Напротив, тъкмо решението да започне войната маргинализира Путин", е цитиран да казва украинският президент.

Той се зарече, че Украйна ще продължи да защитава град Бахмут, за който от месеци се водят ожесточени сражения, докато има смисъл.

"Да, това е особено голям град. Впрочем подобно на много други градове в Донбас той беше разрушен от руснаците. За нас е важно да го отбраняваме, но не на всяка цена и не така, че всички (защитници) в него да загинат", каза украинският президент.

По думите му руските командири искат след Бахмут да настъпят още пò на запад в Донецка област към Краматорск и Славянск, а след това, ако могат, да достигнат и до град Днепър в Централна Украйна.

"Ще се съпротивляваме и междувременно ще се подготвим за нова контраатака", каза Зеленски.

Анализ на "Вашингтон пост" пък твърди, че победата в Украйна е цената на оцеляването на руския президент Владимир Путин.

Година след като руските сили нахлуха в Украйна, в Русия се засилва усещането, че (руският президент Владимир) Путин доведе страната си до мрачен период на вътрешни раздори и застой, пише американският вестник.

Някои представители на руския елит казват, че сега президентът отчаяно се нуждае от военна победа, за да гарантира оцеляването си, изтъква американското издание.

Нахлуването в Украйна започна с голяма увереност и желание за преустройство на световния ред. Макар Путин да понесе серия от военни загуби, които намалиха авторитета му по света, той засили хватката си върху властта у дома, като използва войната, за да унищожи опозицията и да създаде едно затворено и параноично общество, отнасящо се враждебно към либералите, хипстърите, ЛГБТ хората и западната демокрация, пише "Вашингтон пост".

Поддръжниците на Путин обясняват, че той "просто не може да загуби" в Украйна, като се позовават на огромните енергийни богатства на Русия, на ядрените ѝ оръжия и на броя войници, които тя може да хвърли в боя. Тези хора предричат победа за руския президент в украинския конфликт и укрепването на позициите му като лидер на една горда нация, дефинирана от противопоставянето си на Запада.

Някои ключови фигури в бизнеса и държавни функционери казват, че позицията на Путин във властта може да се разклати, тъй като сред елита се засилват съмненията във връзка с тактиката му. Според мнозина представители на елита действията на Путин по отношение на Украйна са погубили прогреса, постигнат в Русия през 30-те години след рухването на Съветския съюз. Визията на Путин за Русия ужасява мнозина олигарси и представители на властите, които в частни разговори разкриват мислите си, че войната е катастрофална грешка във всяко отношение. Тези хора обаче не предприемат никакви действия, сковани са от страх и не казват публично какво мислят, коментира американското издание.

Това, за което са единодушни представителите на всички лагери, е, че Путин не дава индикации, че ще се предаде. В отговор на военните неуспехи на Русия през последните месеци той предприе действия за ескалация на конфликта - направи кадрови промени във въоръжените сили и нареди да бъдат нанасяни брутални въздушни удари по обекти на украинската гражданска инфраструктура.

Путин подсили войските си с мобилизирани и със затворници и сега те са готови за нови офанзиви - руският лидер има нужда от победа, за да съхрани доверието към себе си, обобщава "Вашингтон пост".