Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да позволи на страната му да тръгне по пътя към членство в блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предаде Ройтерс.

В речта си пред двете камари на чешкия парламент, предавана чрез видеовръзка, Зеленски също така призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

"Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София", каза той, без да посочи доказателства за твърдението си.

"Както и в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство се нуждае, за да си отвори път към други държави, към завладяването на други народи", каза още Зеленски.

ЕС е приел шест кръга санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да засили натиска върху Русия да прекрати войната.

"Предоставянето на статут на кандидат за членство на Украйна сега означава да се докаже, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина действат, а не са посочени само в определени документи", каза Зеленски.

Той заяви, че чешкият народ - след окупацията от нацистка Германия по време на Втората световна война и десетилетията на съветско господство след войната - знае как завършват компромисите и какво следва от отстъпките пред тиранията.

"Човекът, който иска да заграби всичко, никога няма да се спре да вземе само част от това, което иска", каза Зеленски.

Руската армия заяви днес, че е разрушила склад за оръжия, доставени от НАТО в Западна Украйна, след като украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да ускори доставките за страната му, предаде АФП.

Руското министерство на отбраната съобщи, че "с високоточни крилати ракети "Калибър" край град Золочев е разрушен склад с чуждестранни оръжия, доставени на Украйна от страните членки на НАТО, по-специално 155-милиметрови гаубици М777".

Максим Козицки - губернатор на Лвовска област, където се намира Золочев - обяви в Телеграм, че украинската противовъздушна отбрана е свалила вчера руска ракета над този град и при падането й са леко ранени шестима души.

Редица батареи гаубици М777 от последните поколения артилерийска техника, използвани доскоро от САЩ в Афганистан, бяха доставени през последните седмици на Украйна от Вашингтон.

Въпреки тази помощ украинското военно ведомство изрази вчера съжаление, че Киев е получил едва "около 10 процента от оръжията", поискани от западните му партньори, за да воюва с руската армия.

В разговор чрез видеовръзка с датски журналисти президентът Зеленски прикани Запада да изпрати "по-бързо (. . .) още оръжия и военна екипировка", защото "руснаците имат 10, 100 пъти повече".

Русия е създала танков полигон в Запорожска област, съобщи секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев.

Според него там са пристигнали руски военни и от Крим са докарани танкове с гориво, но няма данни за подготовка на настъпление.

Междувременно стана известно, че хуманитарният коридор в Северодонецк, където продължават ожесточени боеве, не се е състоял, защото не е бил прекратен огънят. От територията на комбината "Азот", където са се укрепили украинските военни, е излязъл само един възрастен човек - на 74 години.

"Един дядо на 74 години, излезе сам оттам. Казва, че никой не им е съобщил, че днес ще има изтегляне", казва Александър Никишин, "началник на гарнизонната служба на Народната милиция на ЛНР".

Ден по-рано руското министерство на отбраната заяви, че е предложило на украинските военни, защитаващи "Азот", да се предадат, а цивилните да напуснат по хуманитарен коридор и да се отправят към Сватово (територия, контролирана от ЛНР).

Десет хиляди жители остават в Северодонецк, каза кметът на града Олександър Стрюк.

Тоест в града е останала една десета от населението му, което преди руската инвазия е било 106 000 души.

Стрюк нарече хуманитарната ситуация в града "критична".

Междувременно от Полша дойде призив към Запада за необходимостта НАТО да се намеси пряко във войната и че без това няма да е възможно да се спре Русия в Украйна.

Това изказване направи ръководителят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", вицепремиерът Ярослав Качински.

Той заяви, че Западът не бива да се съсредоточава върху избягването на военно решение на конфликта и че поражението на САЩ и Запада като цяло в Украйна ще бъде по-сериозно, отколкото във Виетнам или Афганистан.

"Упованието на Запада да избегне войната ни прави малко по-слаби пред Русия, която не се съобразява с никакви ценности, ние я бием по главата с технологии и обучение, но намаляваме в себе си решимостта да победим ", казва той пред Gazeta Polska.

Преди това бившият командващ на НАТО в Европа Уесли Кларк заяви, че е е необходимо НАТО да се намеси във войната. Официалната позиция на САЩ и Алианса обаче е да не се воюва директно с Русия.

Не трябва да намаляваме доставките на оръжие за Киев, защото "залогът е твърде голям", заяви днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на среща на контактната група за Украйна. Днес Остин е в Брюксел за разговори с украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Тази вечер НАТО ще обяви нова военна помощ за Украйна, включително тежки оръжия и артилерия с голям обсег на действие, заяви междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг преди срещата на министрите на отбраната.

Той добави, че Алиансът подготвя план за преминаване на украинската армия от постсъветско към натовско въоръжение.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков направи серия от остри изявления срещу Украйна и Запада. Той заяви, че "Западът е виновен за това, че в Донбас все още няма мир", и обяви, че "Русия ще сложи точка на специалната операция в Украйна там, където на Москва й е нужно".

Заместник-министърът на външните работи на Русия обеща да отстоява твърдо позициите си. Той също така призна, че са необходими "дипломатически методи": "Но ако Зеленски не е готов за преговори, ако тези, които стоят зад него, са решени да продължат безумното напомпване на Украйна с оръжия, това е техен избор", добави той.

Според Рябков САЩ "продължават да си играят с огъня в ситуацията с Украйна" и Русия е изключително негативно настроена към доставките на тежки оръжия за Киев, включително системи за залпов огън.

На този фон дойде и ново изявление на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че "географията е упорита" и че Русия няма да се махне от континента, поради което е необходимо диалогът с Москва да бъде подновен.

"Ние искаме да изградим мир, което означава, че в някакъв момент всички искаме прекратяване на огъня и възобновяване на диалога. Ние, европейците, разделяме континента, а географията е упорита. Русия продължава да е там. Никога не съм споделял коментарите, че днес ще воюваме с руския народ, а утре ще поискаме да го унищожим", каза той по време на посещение в база на НАТО в Румъния.