Украинският президент Володимир Зеленски настоя за бързи промени в системата на украинската военна медицина и заяви, че сменя командира на военномедицинските сили.

Той обяви решението си, след като вчера се срещна с министъра на отбраната Рустем Умеров.

"На днешната си среща с министъра на отбраната Умеров бяха поставени приоритети", каза украинският държавен глава във видеообръщение. "Останало е малко време, за да дочакаме резултати. Нужни са бързи действия", допълни той.

Зеленски съобщи, че е заменил генерал-майор Татяна Остащенко като командир на медицинските сили на армията.

"Задачата е ясна. Както многократно бе подчертавано в обществото, особено в средите на военните медици, ние се нуждаем от фундаментално ново ниво на подкрепа за нашите военнослужещи", обясни Зеленски.

По думите му това включва по-добри турникети, цифровизация и по-добра комуникация.

Умеров отчете промяната в публикация в приложението Telegram и посочи дигитализацията, тактическата медицина и ротацията на военнослужещите като свои основни приоритети.

"Опитът за ефективността на конкретни части трябва да се разшири до всички сили за отбрана", коментира той.

На мястото на Остащенко е назначен Анатолий Казмирчук, ръководител на военна клиника в Киев.

Рокадата идва седмица, след като украински информационен канал предположи, че отстраняването на Остащенко, както и това на други, е неизбежно след консултации с парамедици и други длъжностни лица, отговорни за предоставянето на подкрепа на военните.

Това не е първата рокада в ръководството на службите за сигурност и специалните служби на Украйна в последно време.  На 17 ноември Зеленски уволни заместник-началника на Службата за външно разузнаване Александър Тарасовски. На 3 ноември президентът на страната Владимир Зеленски смени командващия силите за специални операции Виктор Хоренко, назначавайки на тази длъжност Сергей Лупанчук. А на 19 ноември Зеленски обяви уволнението на командващия медицинските сили на въоръжените сили на Украйна.

Украинската армия съобщи за напредък в отвоюването на окупираните райони в източната и южната част на страната, а миналата седмица заяви, че е завзела контрола върху позиции на източния бряг на Днепър, отбелязва Ройтерс.

Командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза в интервю, публикувано по-рано този месец, че войната навлиза в нов етап на изтощение и че Киев се нуждае от по-напреднали технологии, за да се противопостави на руската армия.

Докато многократно казваше, че военният напредък ще отнеме време, Зеленски отрече войната да е в задънена улица и призова западните партньори на Киев, главно Съединените щати, да запазят нивата на военна подкрепа.

Нещо, което американският министърът на отбраната Лойд Остин потвърди това с пристигането си на посещение в Киев днес.

"Днес съм тук, за да предам едно важно послание - Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в борбата ѝ за свобода срещу руската агресия, както сега, така и в бъдеще", съобщи шефът на Пентагона в социалната мрежа "Екс".