Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще бъде готова за преговори с Русия, след като украинските въоръжени сили върнат страната в границите от 1991 г. Той каза това на пресконференция с испанския премиер Педро Санчес в Киев, съобщава РБК-Украйна.

Според Зеленски границите от 24 февруари 2022 г., когато руските войски започнаха пълномащабно нахлуване в Украйна, "не са наши граници - между нас и окупаторите имаше контактна линия". "Затова още веднъж подчертаваме: Украйна ще бъде готова за някакъв формат на дипломация, когато наистина сме на нашите граници. На истинските ни граници според международното право", каза Зеленски.

Украйна и Испания подписаха съвместна декларация, според която Мадрид подкрепя евроатлантическия курс на Украйна, т.е. курса към членство в НАТО. Испания стана 21-вата държава - членка на НАТО, която подписа такъв документ (алиансът има общо 31 членове). В декларацията обаче не се казва изрично, че Киев трябва да бъде поканен да се присъедини към НАТО.

"Днешната ни декларация е 21-ият подобен документ с членовете на Алианса и е мнозинство. Разчитаме на подкрепата на Испания за Украйна на срещата на върха на Алианса във Вилнюс и Украйна е убедена, че днес има всички основания да й бъде отправена покана за присъединяване към НАТО", заяви Зеленски.

Санчес пристигна в Киев в деня, в който страната му поема председателството на Европейския съюз за шест месеца.

Ден по-рано заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария и главен дипломатически съветник на Зеленски, Игор Жовква, заяви пред Ройтерс, че Украйна иска да получи покана за започване на процеса на членство в НАТО на срещата на върха на алианса в Литва на 11-12 юли.

Според източници на американския в. "Вашингтон Пост" украинските власти по време на необявеното посещение на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Украйна през юни са представили "амбициозна стратегия" за връщане на териториите, завзети от руските войски. Според плана украинските въоръжени сили възнамеряват да си върнат "значителни територии" до есента на 2023 г., да разположат артилерийски и ракетни системи край границите на Крим, да напреднат в Източна Украйна и след това да започнат преговори с Русия. Украинските власти нарекоха доклада на вестника "конспирология".

В същото време стана известно, че на входа на Кримския мост отъкм Краснодарския край на Русия се е образувала опашка, съобщи министърът на транспорта на анексирания Крим Николай Лукашенко.

По думите му към 9 часа сутринта на 1 юли опашката се е простирала на пет километра, а времето за чакане за проверка е повече от два часа. По данни на Yandex. Maps" в 11:40 ч. задръстването е надхвърлило шест километра. Очевидци разказват пред канала в Telegram "Осторожно новости", че времето за чакане за влизане е повече от пет часа.

Кримският министър заяви, че на линиите за проверка на моста са разположени допълнителни служители и контролът върху тях е засилен.

През октомври 2022 г. на Кримския мост стана експлозия, за която Русия обвинява украинските специални служби (Киев отрича това). След експлозията по Кримския мост беше разрешено да преминават само автобуси и леки автомобили. Всички превозни средства подлежат на проверка.