Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по видеовръзка на украинската закуска в Давос тази сутрин, че се съмнява дали руският държавен глава Владимир Путин е жив.

"Днес не съм съвсем сигурен с кого да говоря и за какво да говоря. Не съм сигурен, че руският президент, който понякога се появява в публичното пространство, е именно той. Не съм съвсем сигурен дали е жив, дали той взема решенията, или някой друг ги взема. Какво представлява този кръг от хора? Нямам информация", каза украинският президент.

Преди време началникът на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви, че Путин е болен от рак и "ще умре много бързо".

Слуховете за "болестта на Путин" се разпространяват в някои западни медии от дълго време, но досега няма потвърждение за това.

В допълнение към спекулациите, че Путин вече не е жив, от украинския президент прозвучаха и редица други тези: На фронта няма застой, има забавяне и то не е свързано с времето, а с предоставянето на "капацитет" на ВСУ. Украинската армия не може да оцелее с мотивация и морал, това са "излишни думи", необходимо е да се увеличат оръжейните доставки за Украйна. Зеленски заяви, че има недостиг на снаряди.

Според Зеленски системите за противовъздушна отбрана на Украйна са слабост и предупреди, че Русия се готви да използва още един пакет ирански безпилотни самолети, който ще бъде достатъчен за седмици или месеци.

Украйна се нуждае от ракетни системи на НАТО с голям обсег на действие не за удари срещу Руската федерация. "Говорим за нашите временно окупирани територии, откъдето днес летят ракети и снаряди", каза той. Според Зеленски руската артилерия нанася удари по освободения Херсон от разстояние, което "ние не можем да достигнем".

Запитан дали има намерение да освободи Крим, Зеленски отговори лаконично: "Дайте ни оръжията си, ние ще си върнем земята". Но Русия има възможност да напусне тази територия и да "спаси живота на военните си", смята още украинският президент.

Освен това украинският държавен глава нарече изявленията на Германия за предоставяне на танкове на Украйна само заедно със САЩ "недобра стратегия". Зеленски не спомена самата Германия, но дава ясно да се разбере за кого говори.

Според публикации в немската преса Германия е заявила, че ще доставя на Украйна танкове Leopard в случай на доставки на Abrams от САЩ.

Снимка: Getty Images

Според "Зюддойче Цайтунг" германският канцлер Олаф Шолц е дал ясно да се разбере по време на телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, че Германия може да отстъпи пред натиска за танковете само ако САЩ на свой ред доставят танкове като Abrams.

 

Шолц винаги е подчертавал, че Германия няма да предостави военна помощ на Украйна сама. Освен Полша, други европейски държави, като Литва, наскоро поискаха доставки на основни бойни танкове за Украйна, но за това е необходимо пълното съгласие на Германия.

Снимка: Getty Images

Междувременно стана известно, че Франция обмисля да изпрати танкове Leclerc в Украйна, пише американското издание "Политико", цитирайки неназован френски служител. Това може да се направи, "за да се даде на Берлин тласък да доставя танкове".

"Въпросът е сложен и все още не е решен в Париж. Но ние мислим за това. Ще видим какво ще бъде решено на съвместното заседание на френския и германския кабинет", каза източникът на изданието.

Снимка: Getty Images

Основното условие на Германия е, че доставката на танкове трябва да бъде решение на НАТО, а другите страни от Алианса трябва също да изпратят на Украйна свои модели основни бойни танкове.

САЩ не планират да включат своите танкове Abrams в новия пакет за военна помощ за Украйна, който може да бъде обявен в петък, по-скоро поради логистични трудности и трудности с поддръжката, отколкото поради опасения от ескалация, съобщава "Политико".

Съединените щати финализират мащабна военна помощ за Украйна на стойност до 2,6 млрд. долара, съобщава АП. Очаква се в него да бъдат включени около 100 бойни машини Stryker и поне 50 бронирани машини Bradley.

В същото време Обединеното кралство и Канада съобщиха, че са доставили на Украйна по 200 бронирани машини.

Според новата сводка за войната в Украйна на Министерството на отбраната на Великобритания Русия вероятно ще изпрати най-новите си танкове Т-14 "Армата" в зоната на военните действия.

Тези танкове са били заснети в края на декември 2022 г. на полигон в Южна Русия, който руската армия използва за обучение на сили, които изпраща в Украйна. Малко преди това проправителствени медии писаха за планове за изпращане на "Армата" в Украйна. Не е известно дали към средата на януари Т-14 вече са били изпратени в Украйна.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От британското разузнаване отбелязват, че евентуално разполагане на Т-14 в Украйна вероятно би било свързано с висок риск за Русия. Разработката на "Армата"е отнеля 11 години и е съпътствана от закъснения и производствени трудности, припомнят от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Освен това изпращането на Т-14 в зона на военни действия ще изисква адаптиране на логистичните вериги, тъй като той е по-голям и по-тежък от другите руски танкове.

Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство, ако Русия внедри Т-14, това вероятно ще стане предимно с пропагандна цел, като се посочва, че се произвеждат малко такива танкове и че командирите не са достатъчно запознати с "Армата", за да ѝ се доверят в бойни действия.