Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че издаваните от Русия паспорти за жители на Източна Украйна са първа стъпка към "анексиране" на региона. Това стана, след като руският му колега Владимир Путин издаде за тази цел специален указ. 

"Това определено е първата стъпка, защото същото се случи преди в Крим, жителите на Крим получиха руски паспорти. Това е голям проблем", каза той на пресконференция по повод две години от встъпването му в длъжност.

Държавният глава на Украйна каза още, че властите планират да предложат "след известно време" произвеждане на национален референдум по темата за решаване на конфликта в Донбас, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Зеленски уточни, че украинските власти имат няколко варианта за решаване на конфликта в Донбас. Според президента, Германия и Франция подкрепят Киев, но напоследък донякъде са отслабили позицията си спрямо Русия.

Според украинския лидер, това се дължи на икономическата ситуация, както и на натиска вътре в техните държави. Въпреки всичко, Зеленски увери, че Украйна ще продължи да работи в съществуващия от 2014 г. т. нар. нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна).

Той подчерта, че е необходим директен разговор с Владимир Путин по въпроса за уреждането на конфликта в Донбас и че е необходимо към преговорите за Донбас да бъдат привлечени и САЩ, макар форматът на дискусията още да не е определен.

Президентът Зеленски определи изграждането на държава без олигарси за водещ приоритет и изтъкна, че най-главният приоритет е изграждането на държава без война. Той обяви, че следващата седмица ще бъде обнародван законопроект за борба с олигархията.

Президентът каза, че украинският Съвет за национална сигурност и отбрана е изготвил списък от 13 души, които могат да бъдат определени като олигарси, но не цитира имената им.

Бившите министър-председатели Юлия Тимошенко, Арсений Яценюк и Володимир Гройсман няма да се върнат във властта по време на мандата му, макар да са "опитни кадри", съобщи Зеленски.

Той изтъкна, че е още рано да каже дали ще се кандидатира за втори мандат.

Евентуално вдигане на американските санкции, наложени срещу руско-германия газопровод "Северен поток 2", би било победа за Русия, заяви Зеленски, цитиран от Франс прес.

Той каза това ден след решението на Вашингтон да се откаже да прилага някои от санкциите срещу проекта.

"Има голям риск САЩ да вдигнат санкциите, свързани с този проект. Това ще бъде поражение за САЩ и лично за президента (Джо) Байдън. Това ще бъде сериозна геополитическа победа за Русия", каза Зеленски.

Украйна от дълго време се противопоставя на бъдещия газопровод, защото той ще я заобикаля и ще доставя руски газ директно на Европа. В резултат страната ще изгуби значителни приходи от газов транзит, отбелязва Франс прес.