Украинският президент Володимир Зеленски посети Конгреса на САЩ снощи, за да благодари за военната помощ, както и да укрепи взаимоотношенията си с американските законодатели, на които предстои да гласуват още пакети от оръжейни доставки за неговата страна, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Евентуалната подкрепа за Киев може и да претърпи промяна в бъдеще, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом след президентските избори през ноември, обръща внимание агенцията.

Предното посещение на Зеленски в Конгреса на САЩ бе през декември миналата година. Тогава той отправи призив към американските конгресмени да не бавят помощта за неговата страна. През април конгресът на САЩ одобри пакет от военна помощ за Украйна на стойност 61 млрд. долара след месеци на политически спорове, като по този начин бяха освободени важни оръжия за украинските войски, припомня Ройтерс.

Сега Зеленски благодари на законодателите, като удостои с украински държавни медали лидерите на мнозинството от Демократическата партия в Сената на САЩ (горната камара на американския парламент) - Чък Шумър, и на малцинството на републиканците там - Мич Макконъл.

"Това е една невероятно важна мисия и ние трябва да стоим зад Украйна", заяви председателят на комисията по разузнаването към американския Сенат Марк Уорнър, цитиран от Ройтерс.