Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от съюзниците си от НАТО повече оръжия и средства за противовъздушна отбрана, за да може страната му да преживее поредната зима, тъй като се подготвя за руски атаки срещу електроцентрали и друга инфраструктура, предадоха Ройтерс и БТА.

Зеленски посети централата на НАТО за първи път откакто Русия нахлу миналата година. Това стана в момент, когато сътресенията в Конгреса на САЩ заплашват да прекъснат помощта за Киев и световното внимание е привлечено от друга криза, която се разгръща в Израел, отбелязва Ройтерс.

Зеленски направи изрични сравнения между руския президент Владимир Путин и палестинската ислямистка групировка "Хамас" и заяви, че западната военна помощ е от решаващо значение за поставянето на Москва в отбранителна и по-неизгодна позиция във войната.

"Противовъздушната отбрана през зимата е важна част от отговора на въпроса кога ще приключи тази война и дали тя ще приключи справедливо за Украйна", каза Зеленски. "Ние трябва да спечелим зимната битка срещу терора и можем да я спечелим", добави той на среща на министрите на отбраната от НАТО и около 20 други държави, които предоставят военна помощ на Украйна в рамките на ръководения от САЩ форум, известен като Контактна група по въпросите на отбраната на Украйна.

Агенция УНИАН обръща внимание на изразената от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг увереност, че Украйна в бъдеще ще стане член на алианса в бъдеще, което било подкрепено от всички страни членки на отбранителния пакт.

"Трябва да създадем дългосрочна програма, за да гарантираме, че историята няма да се повтори. По този повод всички съюзници са съгласни, че Украйна ще стане член на НАТО", подчерта Столтенберг, цитиран от УНИАН.

Потвърждавайки ангажимента на Запада да подкрепя Украйна, докато е необходимо, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нов отбранителен пакет за Украйна, който е на стойност 200 милиона долара и включва боеприпаси за ПВО и оръжия за противодействие на руските безпилотни самолети.

Генералният секретар на НАТО каза, че Путин "отново се готви да използва зимата като оръжие", като атакува енергийната инфраструктура в Украйна.

Досега Вашингтон е предоставил 44 млрд. долара за снабдяване на Киев с десетки танкове, хиляди ракети и милиони снаряди и патрони след нахлуването на Русия, но подкрепата сред американците и от двете основни политически партии за продължаване на помощта намалява, посочва Ройтерс.

Според Лойд Остин следващата стъпка в подкрепа за Украйна трябва да бъдат "коалиции за способностите"

След създаването на коалиции, фокусирани върху предоставянето на танкове "Леопард" на Украйна и обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16, подобни коалиции трябва да бъдат създадени и в други области на военна подкрепа за Украйна. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в началото на 16-ата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна в Брюксел, предаде Укринформ.

Остин отбеляза, че членовете на Контактната група са се срещнали в Брюксел, "за да обсъдят как да балансират нашата незабавна подкрепа за защита на Украйна с нашата дългосрочна помощ".

"Следващата стъпка напред в нашата дългосрочна визия ще бъде работата с нашите колеги, членове на Контактната група, за организиране на това, което наричаме "коалиции на способностите". Тези коалиции ще отговарят за координирането на приноса на членовете на коалицията за всяка основна област на способностите", каза Остин.

Той отбеляза, че Контактната група вече е организирала изключително ефективни коалиции, фокусирани върху танковете "Леопард" и обучението на (пилоти на) Ф-16, които са събрали ресурси от множество държави.

"Искаме от страните да организират коалиции, насочени към по-широки способности, не само към конкретни платформи", каза Остин.

Той също така подчерта необходимостта от координиране на настоящите инвестиции в бъдещето на Въоръжените сили на Украйна.

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви нова американска военна помощ за Украйна на стойност 200 млн. долара, включваща муниции М9 за новите противовъздушни системи, които САЩ скоро ще ѝ осигурят, артилерийски и ракетни боеприпаси, както и всяко оборудване, което да се използва срещу руските дронове.