Шестима са вече убитите при руската атака срещу Харков с дронове тази нощ, съобщи кметът на втория по брой на населението украински град Игор Терехов, цитиран от националната новинарска агенция Укринформ. Той написа още в "Телеграм", че броят на ранените е нараснал до 10.

Предишните данни на властите бяха за двама загинали и седем пострадали при нападението срещу североизточния украински град.

Изпратени от руските въоръжени сили ударни дронове "Шахед" са се врязали в най-малко девет жилищни блока, три общежития, няколко административни сгради, магазин, бензиностанция и автосервиз. Нанесени са щети и на автомобили.

"Тази атака срещу мирни жители в Харков за пореден път доказва, че Русия е терористична държава", подчерта Терехов. По-рано ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов каза, че руската атака е била насочена срещу жилищен район.

Руските нападения срещу Харков в последно време зачестиха. След смъртта на спасители при руска атака в Харков украинският президент Володимир Зеленски разкритикува колебанието на Запада за предоставяне на военна помощ на страната му като напълно неприемливо, предаде ДПА.

"Една нова система за противовъздушна отбрана може да промени коренно ситуацията", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, излъчено вчера.

Той заяви, че е благодарен на всяка страна, която търси начини да помогне на Украйна. В същото време той каза: "Напълно неприемливо е, че толкова много страни в света все още мислят как да се противопоставят на терора, въпреки че са необходими само няколко политически решения."

Украйна призовава за повече системи за противовъздушна отбрана, като например американската "Пейтриът", за да защити по-добре градовете си от руските атаки, които се случват почти ежедневно, припомня ДПА.

По-силната противовъздушна отбрана на Харков и едноименния регион, както и на Сумската област и южните региони, е "абсолютно спешна необходимост", каза Зеленски, цитиран от БТА.

Зеленски припомни, че вчера един човек е загинал при атака на руски дрон срещу жилищен район. Когато са пристигнали спасителните служби, е имало втора въздушна атака. Трима спасители са загинали.

"Това е отвратителна руска тактика", заяви Зеленски, който изрази съболезнованията си към близките на жертвите в социалната мрежа "Екс". Той призова украинските дипломати да поискат системи за противовъздушна отбрана в чужбина.