Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия, предаде Ройтерс.

Зеленски не коментира пряко Светия отец или позицията му в редовното си вечерно видеообръщение, но намекна, че идеята на папата няма нищо общо с усилията на религиозните фигури в Украйна да помогнат на страната, отбелязват Ройтерс и БТА.

Докато говореше за капеланите, които съпътстват войниците от украинската армия, Зеленски нарече думите на папата "виртуално посредничество" от разстояние.

"Те /б.р. - капеланите/ ни подкрепят с молитви, с разговори и с дела. Това всъщност представлява връзката между църквата и народа", посочи Зеленски. "А не отнякъде на разстояние от 2500 км да се прави виртуално посредничество между някой, който иска да живее, и някой, който се опитва да те унищожи", допълни украинският президент.

Светият отец каза в интервю, разпространено от швейцарската обществена телевизия, че Украйна трябва да има смелостта да развее белия флаг и да проведе преговори с Русия за прекратяване на войната.

По-рано острата си реакция срещу апела на водача на Римокатолическата църква демонстрира и украинският външен министър Дмитро Кулеба, като обяви, че украинците няма да се предадат. Той направи асоциация с поведението на Ватикана през Втората световна война.

"Най-силен е този, който в борбата между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги поставя на една и съща основа и да го нарича "преговори". Междувременно, когато става въпрос за бял флаг, ние знаем стратегията на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките на миналото и да подкрепяме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си", добави той, визирайки позицията на Римокатолическата църква спрямо нацистка Германия.

Кулеба изрази надежда, че папа Франциск ще успее да намери възможност да посети Украйна.

"Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молитви за мир и е продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", написа Кулеба.

Към критиките се присъедини и полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от ДПА.

"Какво ще кажете да насърчим (руския президент Владимир) Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като компенсация? Тогава мирът ще се върне незабавно, без да има нужда от преговори", написа Шикорски в "Екс".

По-рано днес директорът на пресслужбата на Ватикана обясни, че папата не е имал предвид, че Украйна трябва да се предаде.

Междувременно, докато думите му се тълкуват разнопосочно, папа Франциск отново отправи послание за мир по време на своята седмична молитва във Ватикана.

"Нека военните действия, които причиняват огромни страдания на цивилното население, да спрат възможно най-скоро", призова Светият отец и прикани вярващите да се молят "за мир" в Демократична република Конго, "както и в мъченическа Украйна и в Светата земя", предаде италианската агенция АНСА, цитирана от БТА.

От Кремъл защитиха Светия отец и разтълкуваха думите му като адресирани не към Киев.

Папа Франциск не се обръща толкова към Украйна, колкото към Запада, който използва страната като "инструмент за амбициите си", в своя призив за преговори за край на войната в интервю за швейцарска телевизия, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА.

"Начинът, по който аз го разбирам, е, че папата призова Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши", каза Захарова.