Руските сили в окупираната украинска област Херсон извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Украинските войски са се струпали близо до Херсон, в южната част на страната, което е накарало назначените от Русия служители да евакуират много жители. Херсон е един от четирите района, за които Москва твърди, че са част от Русия.

"Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете, да изземат медицинското оборудване, линейките, всичко. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали... да се преместят на територията на Русия", каза Зеленски.

"Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя", добави той във видеообръщение, като заяви, че проруските сили са осъзнали, че не могат да задържат града и затова вземат каквото могат.

Украински официални лица редовно обвиняват отстъпващите руски войски в плячкосване, припомня Ройтерс.

Четири милиона души в Украйна са без ток заради руските бомбардировки, обяви още украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Зеленски изрази съмнения относно декларираното от Русия приключване на частичната мобилизация.

От седмица руската армия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна и енергийният оператор за Киевска област предупреди, че предстоят безпрецедентни прекъсвания на електричеството.

Електроснабдяването в Украйна значително ще се подобри, ако страната официално признае новите райони на Русия, написа заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в Телеграм, цитиран от израелския в. "Джерусалем пост".

Слабите прояви на силите, подкрепящи Москва, означават, че може да са необходими още хора, коментира още украинският президент обявената от руския министър на отбраната Сергей Шойгу край на частичната мобилизация.

"Въпреки че Русия се опитва да увеличи натиска върху нашите позиции, използвайки мобилизирани хора, те са толкова зле подготвени и екипирани, толкова безмилостно използвани от командването, че това ни позволява да предположим, че Русия скоро може да се нуждае от нова вълна от хора, които да изпрати на война. Подготвяме се за това - подготвяме се за това, че сегашното руско ръководство ще търси всякакви нови възможности да продължи войната. В частност благодарение на своите съучастници в Иран."

Според Сергей Шойгу 82 хиляди руски военнослужещи вече се намират в Украйна.

Съобщението за край на мобилизацията дойде малко, след като назначената от Русия администрация на Херсон обяви, че е приключила евакуацията на жителите на града.

През последното денонощие северно от южния град Херсон имаше ракетен и артилерийски обстрел както от страна на украинската армия, така и от руските сили.

Главнокомандващият украинската армия генерал Валерий Залужний съобщи, че руската армия няма никакво огнево преимущество след увеличаването на броя войници. В телефонен разговор с ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия Марк Мили, Залужний е съобщил, че отбранителната операция върви по план.

Междувременно Съединените щати обявиха нова въоръжена помощ за Украйна на стойност 275 милиона долара, която включва още боеприпаси за ракетите HIMARS.