Русия е сформирала специални групи за събиране и скриване на телата на хората, загинали след скъсването на стената на язовир "Каховка" по рано този месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Руското зло е сформирало там специални групи, за да премахва и, както изглежда, да крие телата на жертвите", каза държавният глава на Украйна в традиционното си вечерно видеообръщение.

Зеленски окачестви положението в окупираните от Русия части на Херсонска област като "меко казано, катастрофално".

Киев и Москва се обвиниха взаимно за скъсването на стената.

Обявеният от украинска страна официалния брой на жертвите е 21, като оттам заявиха, че в него влизат петима души, загинали при руски обстрел по време на евакуационни действия. По оценки на руските представители жертвите са 46.

Вчера украинската армия заяви, че епидемичната обстановка в засегнатите от скъсването на язовирната стена райони рязко се е влошила, особено що се отнася до разпространението на хепатит А.

Украинският министър на околната среда Руслан Стрилец оцени щетите от бедствието дотук на над 1,5 милиарда долара.

13 крилати ракети към военното летище до Хмелницки

И тази нощ въздушна тревога беше обявена по цялата територия на Украйна, съобщиха въоръжените ѝ сили. Издадени са предупреждания за опасност от руски ракетни удари и нападения с дронове, предаде Ройтерс.

В различни канали в социалната мрежа Телеграм се съобщава за взривове в няколко области, от Лвовска на запад, което е доста далеч от фронтовата линия, до Херсонска на юг.

По-късно украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалилкла 13 руски крилати ракети, насочени към военно летище в западната част на Хмелницки регион на 23 юни. Посочва се, че ракетите са били изстреляни от руски бомбардировачи от района на Каспийско море.

Изпълняващият длъжността губернатор на региона Сергей Тюрин заяви, че атаката е била насочена към летището Вийск близо до Хмелницки регион. Изстрелванията са извършени от няколко бомбардировача "Туполев" Ту-95, заяви той в Telegram, добавяйки, че те са прихванати главно в района на Хмелницки.

"Всичките 13 крилати ракети Х-101/Х-555 са унищожени от противовъздушната отбрана, повечето от тях в района на Хмелницки", се посочва в изявление на ВВС на Украйна, цитирани от РБК-Украйна.

Подразделенията на ПВО са унищожили разузнавателен БпЛА от неустановен тип, съобщиха още укранските военновъздушни сили.

Свалиха дрон над Курс

Противовъздушната отбрана свали дрон над южния руски град Курск, близо до украинската граница, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Ройтерс.

В социалната мрежа Телеграм Роман Старовойт написа, че тази нощ системите за ПВО са се задействали два пъти. Той не спомена нищо за жертви и разрушения и прикани местните жители да избягват всякакви възможни паднали отломки.

В последно време срещу Южна Русия бяха извършени поредица трансгранични нападения от територията на Украйна. Имаше и навлизания на въоръжени групи, за които впоследствие отговорност поемаха опозиционни организации, противопоставящи се на Кремъл.

Украйна редовно отказва да коментира подобни нападения и навлизания на въоръжени групи.