Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази днес възмущението си от външния министър на страната, който е отхвърлил предложение на Русия относно освобождаването на 24-мата украински моряци, пленени през ноември миналата година край Керченския проток, предадоха ДПА и ТАСС, на които се позова БТА.

Зеленски обвини министър Павло Климкин, че отхвърлил зад гърба му руската нота, с което е заплашил връщането на военните моряци. "Аз, президентът на Украйна, узнавам от интернет, по-точно от "Украинска правда", за нашите международни ходове", каза той. Зеленски подчерта, че носи лична отговорност за външната политика на страната и изрази недоумение, защо Климкин, без да се посъветва с него, прави изявление от името на Украйна. Президентът припомни, че е поискал от парламента да отстрани Климкин, но депутатите са отказали.

Украински и руски медии съобщиха, че Русия е предложила да освободи моряците и те да се върнат в родината си, но след като приключат съдебните процеси срещу тях. Те са обвинени в нарушение на границата.

"Украинская правда" цитира Климкин, че той разполага със законното право да отхвърли руската оферта без одобрението на президента. Министърът признава, че има разногласия с държавния глава относно политиката към Русия и казва, че нотата на негово ведомство в отговор на руската нота е "в рамките на съдебното дело в международния трибунал", заведено от Украйна. "Министерството на външните работи на Украйна има всички пълномощия да формулира тази нота (към Русия)", заявява той.

Павло Климкин, който е назначен на поста от предишния президент Петро Порошенко, каза през май, че когато Зеленски поеме поста, ще подаде оставка. Но той не го направи, отбеляза ДПА.

Агенцията припомни, че през ноември руската брегова охрана откри огън по три катера от украинските ВМС и екипажите им при опит да навлязат в Азовско море през Керченския проток, който разделя Русия от Кримския полуостров. Русия, която преди пет години анексира украинската област Крим, твърди, че корабите са навлезли в руски териториални води.