Най-малко двама души бяха убити, а 23 души - ранени, при руски ракетен удар срещу болница в големия украински град Днепър, съобщиха украинските власти, цитирани от Ройтерс. Франс прес допълва, че сред ранените има и две деца.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски публикува видео за атаката, показващо силно повредени сгради с издигащи се над тях стълбове черен дим.

"Руските терористи за пореден път потвърждават своя статут на бойци срещу всичко хуманно и честно", пише Зеленски.

"Трябва да победим тези безчовечни същества", каза Зеленски, визирайки руската армия.

Областният управител Сергий Лисак каза, че сред ранените има две момчета, на три и на шест години.

"Спасяването на ранените продължава", добави в Teлеграм управителят, по думите когото, ударът е причинил пожар в две сгради.

"Пожарът е обхванал общо 500 кв. метра. Пожарникарите се борят с пламъците", каза той.

Украински канали в "Teлеграм" публикуваха видеоклипове на спасители, които помагат на хора с окървавени лица да избягат от болницата през пълни с развалини коридори.

Според Лисак Днепропетровска област е станала също обект на "масирана атака" през нощта "с руски ракети и дронове".

В град Днепър, регионалната столица, нощни бомбардировки подпалиха няколко къщи и бензиностанция.

От началото на май Русия засили въздушните си атаки срещу Украйна, често извършвани през нощта. Столицата Киев е била подложена на 13 нощни атаки от началото на месеца, според властите, които твърдят, че са отблъснали всички нападения.

Украинската армия обяви, че е свалила 10 от общо 17-те ракети и 23 от общо 31 дрона "Шахед", изстреляни през нощта от Русия срещу цели в цяла Украйна.

Предната нощ всичките 36 руски дрона "Шахед", изстреляни срещу Украйна, са били унищожени, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Два дрона бяха свалени днес над центъра на Краснодар, голям град в Югозападна Русия, намиращ се на около 200 километра от Крим. Те са повредили сгради, но не са причинили жертви, каза областният управител, цитиран от АФП.

"Причината за инцидента тази сутрин на улица "Морская" (в Краснодар) е свалянето на два дрона. Има повредени сгради, но няма засегната критична инфраструктура. И най-важното е, че няма жертви", каза губернаторът Вениамин Кондратиев в "Teлеграм".

Местни медии разпространиха рано тази сутрин видео от камера за наблюдение, на което се вижда как неидентифициран летателен апарат се разбива и избухва в пламъци близо до паркирани коли. Местните власти съобщиха за експлозия в 04:17 ч. местно време.

Град Краснодар, който има повече от един милион жители, е един от градовете с най-силен демографски растеж в Русия. Той се намира на изток от полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

През последните седмици територията на Русия стана обект на поредица от атаки с дронове и диверсии, извършвани понякога много далеч от фронта в Украйна и приписвани от Москва на Киев. Няколко инцидента засегнаха Краснодарския край, където в началото на май избухна пожар в рафинерия, причинен от удар с дрон.