Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че единственото условие, при което е възможно да бъде постигнат мир с Русия, е победа на бойното поле в страната, предаде агенция УНИАН, като се позова на негово изявление по време на посещението му в село Ягодно в Черниговска област.

"По какъв начин може да бъде постигнат мир с Русия? Само с победа на бойното поле в нашата страна /.../, за да спрем Руската федерация", каза Зеленски.

Според него в противен случай след Украйна Русия ще отиде в Европа.

"Можете вече да видите резултата от това, което окупаторите правят с градовете в нашата страна", каза украинският президент.

Зеленски подчерта, че за да постигне тази цел, на Украйна е нужно всичко, което нейните партньори имат и могат да предоставят под формата на помощ от оръжие и боеприпаси. Той изказа благодарност на всички партньори за вече оказаната поддръжка, която ще помогне за спасяване живота на украинците.

Президентът Володимир Зеленски отдаде почит към смелостта на близо 400-те жители на село Ягодно в Черниговска област в Северна Украйна, държани там в училищно мазе при руската окупация в продължение на 27 дни, преди да бъдат освободени, предаде Ройтерс.

Украинският лидер посети Ягодно, където произнесе вълнуваща реч, припомняйки как жителите на селото са прекарали близо месец в подземие с площ, по-малка от 200 кв. м. в самото начало на руската инвазия през февруари 2022 г.

Зеленски каза, че 11 души тогава са загинали.

"Тези хора някак си са живели и очаквали Украйна в тъмното", каза украинският лидер, който изглеждаше развълнуван, отбелязвайки тази годишнина.

Зеленски беше придружен при визитата си в Ягодно от германския вицеканцлер Роберт Хабек и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, съобщи БТА.

През последните две седмици Зеленски посети няколко пъти различни места на фронтовата линия в Украйна.

Група от 200 украински войници завършиха обучението си в Испания, съобщи в. "Периодико"

 

На церемония в испанската Пехотна академия в град Толедо бяха връчени днес дипломи за завършена военна подготовка на 200 украински военни, пише испанският в. "Периодико".

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес връчи на украинските военни дипломи за завършили курс за основна подготовка, след което те ще се върнат в редиците на въоръжените сили в родината си, за да участват във войната срещу Русия, пише вестникът.

Украинските военнослужещи, получили подготовка и обучение от испанските въоръжени сили, вече са 639 души, а в средата на този месец се очаква броят им да достигне 856, допълва изданието.