Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Лондон, където ще се срещне с британския премиер Риши Сунак (той го посрещна на летището), ще говори пред британския парламент, и ще отиде на прием при крал Чарлз Трети.

Освен това, по време на второто си пътуване в чужбина след началото на руската агресия преди почти година, украинският държавен глава ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

Утре Зеленски ще бъде в Брюксел за среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

"Посещението на президента Зеленски в Обединеното кралство е свидетелство за смелостта, решителността и борбата на неговата страна, както и доказателство за нерушимото приятелство между нашите две страни", заяви Сунак.

Лондон обяви също, че Великобритания ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители от западен тип.

Това решение може да е сигнал за промяна в позицията на Великобритания по отношение на доставката на западни изтребители за Украйна. По-рано Сунак нарече подобни доставки "непрактични", като обясни, че британските военни самолети са много сложни и обучението за пилотирането им може да отнеме няколко месеца.

Великобритания възнамерява да разшири програмата за обучение на украинските военни и да обучи още 20 000 души за участие в бойни операции. Съобщава се, че британски военни специалисти ще обучават украински морски пехотинци и др.

Според канцеларията на Сунак Лондон ще предостави на Киев средства, даващи възможност за нанасяне на удари с голям обсег, за да се попречи на Русия да разрушава украинската критична инфраструктура. Все още не е оповестено за какъв точно вид въоръжение става въпрос.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда.

В деня, в който Зеленски пристигна в Лондон, Обединеното кралство актуализира списъка си със санкции срещу Русия.

Мерките са наложени "в отговор на продължаващите бомбардировки на Украйна от страна на Русия, включително срещу онези, които са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да изгради личното си богатство, и срещу компаниите, които печелят от военната машина на Кремъл", се казва в изявление на "Даунинг стрийт".

Например шест компании, които доставят на Русия военно оборудване и безпилотни летателни апарати, бяха подложени на санкции, сред тях са "Ростехкомплект", "Оборонлогистика"и руският разработчик на безпилотни самолети ZALA Aero.

В списъка са включени и осем руснаци, свързани с личната власт и богатство на Путин - бизнес омбудсманът Борис Титов, петролният мениджър Николай Егоров, собственикът на пропагандистка медия Regnum Сергей Руднов, Светлана Кривоногих и още няколко бизнесмени.

Кривоногих е дългогодишна позната на Владимир Путин, която притежава дял в банка "Россия". Руските независими медии я описват като майка на незаконна дъщеря на Путин.