Одобрението на ЕС за отпускането на ключово важна финансова помощ за Украйна е "ясен сигнал" за Москва, очакваме решения от Америка, каза снощи във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Това е ясен сигнал за Москва, че Европа ще бъде твърда и не може да бъде сломена от никакви разрушителни вълни, създадени от Кремъл", заяви Зеленски.

"В същото време това е ясен сигнал през Атлантика, сигнал, че Европа поема своите отговорности. Отговорности по сигурността. Големи отговорности. Очакваме решения от Америка", добави украинският президент.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни обаче изрази опасения, че Киев може да е принуден да адаптира военната си стратегия поради намаляването на чуждестранната помощ.

"Трябва да се борим с намаляването на военната подкрепа от страна на ключови съюзници, които се борят със собственото си политическо напрежение", казва Залужний в интервю за американски медии.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария и договориха поредния пакет от помощи за Украйна, но подкрепата на Вашингтон все още е под въпрос поради борбите в Конгреса.

Германският канцлер Олаф Шолц вчера заяви, че е доволен от първоначалните реакции на други страни членки на ЕС по повод на неговата инициатива за по-големи оръжейни доставки за Украйна, предаде ДПА.

След извънредната среща на върха на евролидерите в Брюксел Шолц каза, че дискусията е била "много сериозна", точно както той се е надявал, и сега много от тях щели да преразгледат вноските си.

"И аз също получих обратна информация, че това се случва", каза германският лидер.

Въпреки това Шолц подчерта, че бързината е от решаващо значение.

"Трябва да стигнем сравнително рано тази година до заключението, че двустранната подкрепа за отбраната на Украйна също ще бъде засилена", каза германският канцлер. "Това трябва да бъде посланието, което се изпраща от ЕС", добави Шолц.

Германия е най-големият след САЩ доставчик на оръжие за Украйна. През тази година в германския федерален бюджет са предвидени над 7 млрд. евро (7,6 млрд. долара) за оръжейни доставки за Киев.

Шолц се оплака също, че останалите партньори от ЕС са твърде предпазливи в ангажиментите си. Това се отнася главно за икономически силни държави като Франция, Италия и Испания, отбелязва ДПА.