Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че е "изключително загрижен" за възможността от ядрена авария в Украйна. Екип на МАЕМ заминава тази седмица в Украйна, за да да разследва твърденията на Русия за "мръсни бомби", а президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи поредното си видеобръщение не от работната стая, а застанал навън, в тъмното до останки на свален дрон.

Пентагонът пък обяви, че  изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата.

Зеленски: През последните два дни Киев свали 23 дрона

На фона свален руски дрон украинският държавен глава се зарече, че повсеместните руски атаки срещу електроцентрали няма да сломят духа на украинците.

Зеленски изневери на обичайния интериор за редовните му видеообръщения и каза в поредната си изява, че през последните два дни Киев е свалил 23 дрона.

През последните 2 седмици Русия насочва десетки ракети и безпилотни летателни апарати срещу електроенергийната мрежа на Украйна и причини големи щети и спирания на тока.

"Обстрелът няма да ни сломи, да слушаме химна на врага на наша земя е по-страшно от вражеските ракети в небето ни. Не се страхуваме от тъмното", каза Зеленски.

След руските удари Киев и още четири области може да се наложи да прекъсват доставките на електроенергия за по-продължителни периоди от планираното, каза по-рано вчера високопоставен служител.

Зеленски заяви, че до момента Русия е извършила над 8000 въздушни удари и е изстреляла 4500 ракети.

Междувременно ръководителят на Международната агенция за атомна енергия каза вчера, че ще изпрати инспекторите на две места в Украйна и очаква те да направят заключения до няколко дни по повод твърденията на Русия, че Зеленски ще използва "мръсна бомба".

МАЕ разследва в Украйна твърденията за "мръсна бомба"

В изпратено тази седмица писмо до Съвета за сигурност на ООН руският посланик в ООН твърди, че украинският Институт за ядрени изследвания при украинската академия на науките в Киев и Миннообогатителният завод "Восточний" "са получили преки заповеди от режима на (президента Володимир) Зеленски да разработят такава мръсна бомба".

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че информацията е от руското министерство на отбраната. Министерството съобщило, че работата по мръсната бомба, която използва експлозиви за разпръскване на радиоактивен материал в опит за всяване на страх, е на "финален етап".

Гроси каза, че целта на посещението е да се установят възможни необявени ядрени дейности и материали, свързани с разработването на "мръсни бомби".

Преди месец МААЕ инспектира Института за ядрени изследвания в Киев и "там не бяха открити никакви недекларирани ядрени дейности или материали", каза Гроси.

Сега инспекторите отново ще посетят обекта, но ще имат друга цел.

Обикновено инспекторите проверяват за наличие на ядрен материал като обогатен уран, плутоний и торий, каза Гроси, но в този случай "се споменават определени изотопи, цезий и стронций. Така че ще вършим различна работа, за да определим дали горивото там е било преработено по някакъв начин, за да бъдат те извлечени".

Гроси отиде в централата на ООН в Ню Йорк, за да информира членовете на Съвета за сигурност при закрити врата за ядрените проблеми, свързани с Украйна. По-рано МААЕ излезе със съобщение от негово име. Гроси говори пред журналисти след края на срещата.

Посланикът на Русия Небензя каза, че е подчертал пред Гроси, че "трябва да е бдителен", защото това не са единствените обекти, където може да се произвеждат "мръсни бомби". Гроси каза, че остава "изключително загрижен" за възможността от ядрена авария.

Той съобщи, че през следващите седмици МААЕ ще изпрати допълнителни експерти в други АЕЦ в Украйна - Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, и в Чернобилската.

През миналия уикенд руският военен министър Сергей Шойгу изостри ядрения проблем с необосновани твърдения, че Украйна се готвела да хвърли "мръсна бомба", в телефонни разговори с колегите си от Великобритания, Франция, Турция и САЩ. Великобритания, Франция и САЩ веднага отхвърлиха твърдението и го определиха като "очевидно невярно".

САЩ изпращат на Украйна

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за Високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.

Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.

В началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин пред журналисти.

Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона долара, общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари вече е за близо 18 милиарда долара.