Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че е благодарил на президента на САЩ Джо Байдън за доставката на ракети с голям обсег АТАКМС, а външният министър на Киев заяви, че военните ще ги получава редовно, предават Ройтерс и БТА.

Зеленски, пишейки в приложението за съобщения Teлеграм, заяви, че е благодарил на Байдън в телефонен разговор за "ефективното изпълнение на неотдавнашните ни споразумения в областта на отбраната".

"Украинците са били много вдъхновени от придобиването на ракети АТАКМС и нашите военнослужещи успешно ги използват на бойното поле", написа той.

Двамата лидери, пише Зеленски, са обсъдили по-нататъшното укрепване на способността на украинската армия да обстрелва руски цели на големи разстояния.

Киев неколкократно отправяше искане за АТАКМС (Army Tactical Missile Systems), като предполагаше, че те могат да променят хода на войната с Русия.

Запитан дали се очакват редовните доставки и по-голямт брой ракети, украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърди това.