Призивите към Италия да спазва международното право и да разреши на кораби, спасили стотици мигранти в Средиземно море, да акостират на нейна територия, се умножиха днес, предадоха световните агенции и БТА.

Париж изрази готовност да приеме жени и деца от корабите.

"Международното право е много ясно. Когато един кораб поиска да акостира с бедстващи хора на борда му, най-близкото сигурно пристанище трябва да ги приеме, в случая Италия", заяви днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред френските медии Ер Ем Се и Бе Еф Ем.

"Казахме на нашите италиански приятели, че заедно с нашите германски приятели сме готови да приемем очевидно част от жените и децата, за да не носи Италия сама бремето", добави Дарманен.

Над 1000 мигранти, опитващи се да достигнат Европа, се намират сега на кораби на хуманитарни организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. 234 мигранти са на "Оушън вайкинг" на организацията "Ес О Ес Медитеране", която действа в партньорство с Международния комитет на Червения кръст, 572 мигранти са на "Гео Баренц" на "Лекари без граници" и към тях се добавят мигранти на борда на корабите "Хюманити 1" на германската неправителствена организация "Ес О Ес Хюманити" и "Райз абоув" на неправителствената организация "Лайфлайн". Всички тези кораби са близо до Италия.

Още вчера Германия изпрати дипломатическа нота на Италия, в която призова италианското правителство да окаже бързо помощ предвид спешната хуманитарна ситуация. Времето в морето се влошава и "Ес О Ес Медитеране", чието седалище е в Марсилия, призова Франция, Испания и Гърция да й помогнат за намиране на пристанище, на което да бъдат свалени мигрантите възможно най-бързо.

Досега организацията е отправила двадесет искания за осигуряване на сигурно пристанище, но без резултат. Днес тя привества мобилизацията на Франция, за да намери решение, позволяващо на "Оушън вайкинг" и на други кораби за издирване и спасяване на мигранти, блокирани в морето, да свалят в най-кратки срокове хората на борда им на най-близкото пристанище в Италия.

На "Оушън вайкинг", който се намира край бреговете на остров Сицилия, мигрантите засега са спокойни, но някои проявяват вече признаци на морска болест. Вече две седмици са минали от първата спасителна операция, извършена от екипажа, казва фотограф на Франс прес, който също е на борда на кораба. Той допълва, че морето е все по-бурно, вали и се очаква дъждът да се засили през нощта.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедози обяви миналата седмица, че е издал директива, която предупреждава полицията и пристанищните власти, че неговото министерство обмисля забраната за достъп до италиански води на "Оушън вайкинг", "Хюманити 1" и "Гео Баренц", плаващи под норвежки флаг. Той призова страните, под чийто флаг плават корабите, да се погрижат за мигрантите.

Норвежкото правителство заяви, че не носи отговорност за хората на борда на спасителните кораби, плаващи под норвежки флаг, предаде Ройтерс, като цитира думите на норвежкия посланик в Рим Йохан Вибе. Според посланика страната, която носи основната отговорност за координацията на работата по осигуряване на безопасно пристанище за бедстващите в море хора е тази, която е отговорна и за зоната, в която се извършва издирвателната и спасителната операция. Съседните страни на тази зона също имат отговорност по този въпрос.

А германското посолство в Рим още в сряда призова италианските власти да окажат бързо помощ на мигрантите.