Не всички външни министри от 27-те страни членки на евросъюза успяха да участват във вчерашната "историческа среща" среща в Киев, пише австрийският в. "Пресе".

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, който е носител на руския Орден на приятелството, се отказа да участва във форума от самото начало и прати свой заместник.

Латвийският външен министър Кришанис Каринш и полският му колега Збигнев Рау не се явиха, понеже са инфектирани с коронавирус. Те бяха представени от заместник външни министри.

За ръководителя на шведската дипломация Тобиас Билстрьом се твърди, че е забравил паспорта си и служителите на полско-украинската граница не се му позволили да влезе в Украйна. Австрийското издание посочва, че информацията за шведския външен министър е получена от дипломатически източници.

В 586-ия ден от войната, на 2000 км от Брюксел, в сърцето на украинската столица, външните министри от Европейския съюз проведоха безпрецедентно заседание вчера. За първи път те заседават в страна, която не е член на общността, и в която се водят военни действия, за да изразят подкрепата си за Украйна след като през уикенда Вашингтон реши да предотврати частичното спиране на работата на правителството, като изключи помощта за Киев.

След заседанието върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел на съвместна пресконференция в Киев с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба обяви, че е Предложих на Украйна нов двустранен пакет от финансова помощ до 5 милиарда евро за следващата година. "Надявам се, че до края на тази година страните-членки ще постигнат съгласие и помощта ще бъде одобрена", заяви Борел.

Брюксел деблокира замразените пари за Будапеща

Междувременно Брюксел ще размрази средствата за Унгария, за да получи подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на блока и предоставянето на значителна помощ на Украйна, съобщи британското издание "Файненшъл таймс". Освобождаването на средствата в размер на 13 милиарда евро, които са замразени от декември миналата година, би означавало победа за унгарския премиер, който заяви, че няма да приеме никакво увеличение на бюджета на ЕС, докато не бъде възстановен достъпът на Унгария до него. Комисията възнамерява да размрази средствата преди края на ноември, според трима служители, информирани за дискусиите, цитирани от вестника.

Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до фондовете идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, включително с цел да гарантира продължаването на финансовата помощ за Киев. Усещането за спешност се подсилва и от решението на Конгреса на САЩ миналата седмица да се откаже от помощта за Украйна на стойност 6 млрд. долара, за да постигне компромис по нов законопроект за временно финансиране на правителството.

Комисията предложи увеличение на общия бюджет на ЕС с 66 млрд. евро, за да се покрият нарасналите разходи, като част от тази сума ще допринесе за програма за финансова подкрепа на Киев в размер на 50 млрд. евро, за да се покрият разходите му през следващите четири години. Няколко страни се противопоставиха на размера на предложеното увеличение, включително Берлин. Увеличението на бюджета трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

Всяко решение за деблокиране на плащанията към Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от страна на Европейския парламент, който неведнъж е настоявал за остра позиция спрямо правителството на Орбан. Парламентът няма официални правомощия да блокира плащанията към столиците, но може да забави евентуално споразумение за увеличаване на бюджета на ЕС, отбелязва вестника.

Нова среща в Киев през декември

Вече е планирана и нова среща в Киев на външни министри от ЕС през декември,  съобщи украинският премиер Денис Шмигал,  цитиран от Укринформ. Това е договорено с Жозеп Борел", написа Шмигал във "Фейсбук".

На форума ще бъде обсъдена интеграцията на Украйна в ЕС, както и европейския инструмент в помощ на страната, който възлиза на 50 милиарда евро.

"Това още веднъж демонстрира непоколебимото единство и солидарност на ЕС с Украйна", написа още украинският премиер.