Планирана стачка заради колективни договори на профсъюза "Ферди" на германските летища стана причина за отмяната на много полети до и от Германия в петък, съобщават местните медии.

По оперативни причини част полетите на Lufthansa между София, Мюнхен и Франкфурт са отменени, съобщиха от Летище "София". За днес отменен е полет LH1706, който трябваше да кацне от Мюнхен в 22:45 ч. За утре са отменени всички полети на превозвача.

Стачката трябва да започне рано сутринта в петък и да приключи в събота вечер. Поради това няколко летища преустановяват редовните полети за петък. Германската асоциация на летищата очаква стачката да засегне общо почти 300 000 пътници.

Ще бъдат затворени летищата в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Щутгарт, Дортмунд, Хановер и Бремен за целия ден. В Берлин и Дюселдорф няма да има стачка.

Доставките на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия няма да бъдат засегнати от стачката.

Това се случва непосредствено след вчерашния хаос с полетите на Lufthansa, причинен от авария по време на строителни работи. Днес работата на летището във Франкфурт на Майн беше възобновена нормално в четвъртък. Работи се редовно, съобщи в четвъртък сутринта говорител на компанията-оператор на летището. Имало е само малки закъснения поради мъгла.

Според компанията проблемите са били причинени от строителни работи по линия на S-Bahn във Франкфурт. Според Deutsche Telekom във вторник вечерта багер е прерязал четири оптични кабела. В сряда вече не е било възможно да се пренасочат масивите от данни на Lufthansa по резервни линии. По-конкретно става въпрос за строителната площадка на франкфуртската S-Bahn линия S6. Според Deutsche Bahn наета строителна фирма е прерязала кабела. Железопътната компания се извини на засегнатите пътници за причиненото неудобство.