Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт, допълрва БТА.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не успяха да получат подкрепа от мнозинството по искането си за отстраняване на Майоркас.

С 214 гласа "за" с 213 "против" долната камара на Конгреса днес одобри два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност по обвиненията, че той не е прилагал имиграционните закони на САЩ, което е довело до рекордно големи мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил неверни изявления пред законодателите.

Малко вероятно е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с мнозинство, да подкрепи днешното решение, допълва Ройтерс.

Откакто Байдън встъпи в длъжност като президент през 2021 г., рекорден брой мигранти влязоха в САЩ, пресичайки нелегално мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп превърна това в основен акцент в кампанията си срещу Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за ситуацията по границата и смята, че проблемът се дължи на неработещата имиграционната система на САЩ, която Конгресът не е в състояние да оправи.

Снимка: "Си-спан" чрез АР/БТА

Байдън нарече днешното решение на Камарата на представителите "явен акт на противоконституционна борба за тяснопартийни интереси, насочена срещу един почтен държавен служител".

Министерството на вътрешната сигурност разпространи меморандум, с който защитава политиката на Майоркас в областта на граничната сигурност и призовава Конгреса да работи с правителството на Байдън за реформиране на остарелите закони, "вместо да улеснява този фарс с импийчмънта".