Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, близък сътрудник на министър-председателката Джорджия Мелони, вчера осъди "писанията" на действащ генерал, който в книга твърди, наред с други неща, че хомосексуалистите "не са нормални", предаде Франс прес.

"Генерал (Роберто) Ваначи изрази мнения, които дискредитират армията (...) и конституцията", заяви в остро критично прессъобщение министър Крозето.

Министерството на отбраната ще започне планираната дисциплинарна процедура, уточни той. Генералният щаб от своя страна посочи, че не е бил "уведомен за съдържанието на книгата, която никога не е била представяна за разрешение от военната йерархия".

В своята издадена на 10 август книга, озаглавена "Светът надолу с главата ", 54-годишният Роберто Ваначи, бивш началник на елитен корпус от парашутисти, а в момента ръководител на Военно-географския институт, се представя като "наследник на Юлий Цезар".

По време на кариерата си, прекарана главно на мисии, генерал Ваначи е служил в Сомалия, Руанда, Афганистан и Либия.

"Скъпи хомосексуалисти, вие не сте нормални, вземете решение", е най-цитираното от медиите изречение на книгата му, в което той заклеймява "съмнителните правила за приобщаване и толерантност, наложени от малцинствата".

Той яростно напада чернокожата волейболистка Паола Еногу, която играе в италианския национален отбор: "Паола Еногу е от италианска националност, но е очевидно, че в нейните черти не личи италиански произход".

Тези позиции предизвикаха вълна от възмутени реакции вляво, а десните и крайнодесните парламентаристи запазиха мълчание.

"Расистките и хомофобски думи и позиции на генерал Ванучи грубо противоречат на конституционните ценности и демократичните принципи на републиката", коментира Пиеро Фасино, депутат от лявоцентристката Демократическа партия и заместник-председател на комисията по отбрана.