Днес започва временното примирие между Израел и "Хамас", след като беше отложено с ден. Палестинската ислямистка организация потвърди в канала си в "Телеграм", че бойците от групировката ще преустановят всички военни действия.

Първата група от 13 заложници ще бъдат освободени в следобедните часове, съобщи говорител на катарското външно министерство. "Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-обхватна работа за постигане на постоянен мир", подчерта говорител на ведомството. 

4-дневното примирие беше договорено с посредничеството на Катар и САЩ, като споразумението включва освобождаването на 150 палестинци от израелски затвори и допускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че Израел е получил списък с имена на жените и децата, държани от Хамас, които се очаква да бъдат освободени днес.

"Беше тежка и напрегната вечер за всички нас, особено за семействата, чийто близки бяха отвлечени. Получихме първоначален списък с имена на жени и деца, държани за заложници, които се очаква да бъдат освободени в първата фаза от сделката. Уведомленията бяха предадени с необходимата деликатност и сдържаност на семействата. Следващите дни ще бъдат сложни. Нищо не е свършило, докато не се случи, може да настъпят промени през цялото време", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Международната общност посрещна новината предпазливо. Местни служители съобщиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди официалното начало на примирието. Освен това двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна.

Служител на американския Държавен департамент определи договореното спиране на огъня като "обнадеждаващ момент", но посочи, че работата по освобождаването на всички заложници ще продължи. 

След края на краткото примирие Израел ще продължи интензивните си военни действия в ивицата Газа поне още два месеца, заяви на пресконференция израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от ДПА и БТА. 

През това време военнослужещите трябва да се организират, да се снабдят с оръжие и да се подготвят за предстоящите сражения, отбеляза Галант. След "кратката почивка" армията ще продължи да оказва натиск за освобождаването на още заложници, държани в ивицата Газа, допълни той.

По думите на израелския министър след края на интензивните сражения ще има нужда от продължаване на многобройните операции в анклава, докато произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари вчера заяви, че поемането на контрола върху северната част на Газа е първият етап от една дълга война. По време на прекратяването на огъня военните ще се съсредоточат върху планирането на следващите етапи на военните действия.

На редовен брифинг военният говорител заяви: "Готвим се за следващите етапи. Гледаме напред и през следващите дни ще се съсредоточим върху планирането и реализирането на следващите фази от войната."

Египет вече обяви, че планира да доставя в ивицата Газа 130 000 литра дизелово гориво и 4 камиона бензин всеки ден, след като хуманитарното примирие влезе в сила. По думите на ръководителя на египетската Държавна информационна служба Дия Рашван освен гориво се предвижда всеки ден в палестинския анклав да влизат и по 200 камиона, натоварени с хуманитарна помощ.

По данни на властите в Газа броят на убитите в палестинския анклав от 7 октомври насам е 14 854, а ранените са около 36 000, предаде ДПА. По-голямата част от жертвите са деца, младежи и жени. Хиляди все още са в неизвестност (ДПА отбелязва, че данните не могат да бъдат потвърдени от независим източник).  

Палестинското здравно министерство съобщава, че израелски военни са убили 12-годишно момче на Западния бряг с изстрел в гърдите. Убийството е станало при рейд на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) в град Бейта, южно от Наблус. Детето първоначално е било откарано в болница, но по-късно е починало от тежките си наранявания, съобщава палестинската информационна агенция УАФА, цитирана от ДПА и БТА.

Не е ясна причината, поради която военнослужещите от ЦАХАЛ са стреляли по 12-годишното дете, отбелязват агенциите. Израелската армия заяви, че проучва съобщението.